<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Arapska liga podržala kampanju protiv Huta

ŠARM EL-SSEIK

Arapska liga je u četvrtak dala punu podršku kampanji, koju predvodi Saudijska Arabija, protiv šiitskih Huta u Jemenu.

26. mart 2015, 12:00

Generalni sekretar ove organizacije Nabil Elarabi je izjavio kako je ova operacija usmJerena "protiv specifičnih ciljeva među Hutima" na osnovu zahteva jemenskog predsednika Abda-Rabua Mansura Hadija, prenosi Rojters.

Prema današnjem saopštenju sudanskog ministra odbrane Abdela Rahima Mohameda, njegova zemlja će uzeti učešće u pomenutoj operaciji protiv Huta kako kopnenim tako i vazdušnim snagama.

Sudanske trupe su, prema ovom saopštenju, već u pokretu u pravcu područja operacija. 

Prema saopštenju ambasadora Saudijske Arabije u Vašingtonu Adela al-Džubeira, koalicija koju čini više od 10 zemalja se pridružila vojnoj kampanji koja ima za cilj zašttu Hadijeve vlade od Huta koji su krenuli u ofanzivu na Aden, u koji se Hadi sklonio kada je pobJegao iz kućnog pritvora u Sani.

AL-Džubeir nije imenovao učesnike koalicije.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Kuvajt i Katar su, inače, izdali zajedničko saopštenje o započinjanju pomenute vojne akcije.

Od zemalja članica SavJeta Zaliva za saradnju (GČ) samo se Oman nije pridružio koaliciji. 

Osim sudanskih, i egipatske i jordanske snage su uključeni u operacije, dok je Pakistan objavio kako razmatra apel Saudijske Arabije da pošalje kopnene snage. 

Maroko je objavio kako podrždava operacije koju predvode Saudijci, ne potvrđujući ali i ne poričući ranije vesti zalivske agencije al-Arabija kako je poslao borbene avione. 

Bijela kuća je obećala kako će SAD dati logističku i obavještajnu podršku operaciji, a i Turska je podržala akciju u Jemenu, dok  šiitski Iran zahtjeva trenutnu obustavu vojnih operacija Koalicije. 

Kina je povodom akcije međunarodnih snaga u Jemenu izrazila zabrinutost i založila se za dijalog.

Mogerini protiv intervencije u Jemenu

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnupolitiku i bezbjednost Federika Mogerini osudila je danas vazdušne napade Saudijske Arabije i nekolicine drugih arapskih zemalja na šiitske pobunjenike u Jemenu i istakla da su pregovori jedini način za okončanje sukoba u toj zemlji.

"Sigurna sam da za Jemen nema vojnog rješenja", poučila je Mogerini u saopštenju za medije i istakla da je saudijska intervencija pogoršala ionako krhku situaiju i da će imati ozbiljne posljedice po region.

Ona je podsjetila da su jemenski civili, koji su i ranije teško živjeli,  prve žrtve eskalacije sukoba.

"Samo širok politički konsenzus postignut putem pregovora može da osigura održivo rešenje i da sačuva jedinstvo i teritorijalni integritet Jemena", istakla je Mogerini i pozvala sve strane u sukobu da sjednu za pregovarački sto.