<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lufthansa: Mi smo bez teksta!

Mi iz Lufthanse i Germanwingse smo bez teksta zbog saznanja da je kopilot namjerno srušio avion, kazao je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

26. mart 2015, 12:00

'Sve ukazuje na to da je kapetan napustio kabinu a kopilut nu nije dopustio da se vrati i spriječi ga u nakani da sruši Airbus 320. Mi smo šokirani', rekao je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr, komentirajući izvještaj tužitelja o tome da je kopilot Andreas Lubutz (28) namjerno srušio avion u kojemu se, osim njega, nalazilo jos 149 ljudi, piše N1 .

"Mi iz Lufthanse smo bez teksta saznanjem da je ovaj let namjerno srušen od strane kopilota. Posebno saznanjem da je kapetan napustio kabinu i nije se mogao vratiti i izgleda da je točno da je kopilot sabotirao pristup kako bi aktivirao fatalno spuštanje. Ja samo mogu ponoviti da smo šokirani i ne mogu zamisliti da se ovo može dogoditi", kazao je Spohr.

Kazao je da njihove procedure zapošljavanja pilota nisu upitne i da su ponosni na svoje metode.

"Ovaj alat koji se koristi u avijaciji je prepoznat kao alat za zapošljavanje pilota i mi smo jako ponosni na našu proceduru. Oba pilota su prošla sve testove i nakon toga su pohađali škole u Bremenu i Phoenixu, Arizonu. Kopilot je počeo obuku 2008 godine i nakon obuke je radio kao kopilot od 2013. godine. Bio je jedan prekid u obuci, a onda je kandidat uspio proći obuku. Prošao je sva medicinska ispitivanja i sve provjere vezane za letove, i bio je 100% sposoban za letenje. Njegove performanse su bile savršene".

Kazao je još da se samo može nagađati šta je natjeralo kopilota na ovakav potez.

"U našoj kompaniji jako cijenimo kvalitet i kvalifikacije. Za nas je ovo šok, kao i za čitavu javnost. Samo nekoliko sati nakon ovih informacija možemo špekulirati o tome šta ga je natjeralo da ovo uradi.

Želim izraziti da je ovo jedan užasan događaj za našu kompaniju i ja u potpunosti i dalje vjerujem našim pilotima. Oni jesu i ostaju najbolji piloti na svijetu i mi u to vjerujemo".

Dodao je da je ovo pojedinačan slučaj i da su svi duboko ožalošćeni.

"Ovo je pojedinačan i tragičan slučaj. Mi zajedno smo ujedinjeni sa rodbinom, prijateljima ovih žrtava i mogu reći da je ovo misterij i da smo duboko ožalošćeni. Mislim da će biti potrebno vremena da shvatimo što se desilo. Mi zaista imamo visoke standarde, ali pojedinačan slučaj kao što je ovaj ne možete isključiti ni u jednom sistemu", ističe Spohr i dodaje:

"Ja sam u Lufthansi radio kao inženjer i pilot i na kojoj god sam poziciji radio, sigurnosni aspekt je bio glavni faktor".

Na novinarsko pitanje o sigurnosti i procedurama koje piloti moraju proći, Spohr je kazao da i dalje Lufthansa ostaje među najsigurnijim kompanijama i da će i dalje sigurnost biti glavni faktor u svim procedurama.

Pilot je zaplakao

Podsjetimo, francuski tužitelj Brice Robin rekao je na izvanrednoj press konferenciji da je rušenje aviona bilo namjerno. "Kopilot Andreas Lubitz je posljednjih deset minuta sam bio u kabini. Sigurno je bio živ jer se čuje kako normalno diše. Nije rekao ni riječi. Drugi pilot ga je iza vrata molio da ga pusti unutra. Nekoliko puta je i zaplakao".

Tužitelj Robin je tu tvrdnju iznio pozivajući se na audio snimku iz kokpita. Andreas Lubitz imao je 28 godina. I on i pilot bili su Nijemci.