<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Odbijene sve žalbe Bandićevih advokata

ZAGREB

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odbio je žalbe advokata gradonačelnika Zagreba Milana Bandića na posljednje proširenje istrage u aferi Agram zbog koje je završio u istražnom zatvoru u Remetincu.

26. mart 2015, 12:00

To znači da je rješenje o proširenju istrage postalo pravosnažno i da Uskok može krenuti s dokaznim radnjama, kazao je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, objavio je Jutarnji list.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je prjedsednica upravnog vijeća Zagrebačke fondacije za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinitog sadržaja.

Tužilaštvo sumnja i da je Bandić tokom decembra 2014. i januara 2015. kao osnivač i predsjednik te fondacije sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane fondaciji skladište na adresama na kojima su i pronađene tokom istrage, iako umetnine nisu donirane nego su bile njegove.

Zbog uticaja na Vidu Demarin, kao Uskokovu svjedokinju, Bandić je 10. marta vraćen u Remetinec, a sud mu je naplatio  kauciju od gotovo dva miliona evra jer je prekršio uslove da se brani sa slobode.

U aferi Agram Bandić je osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni budžet.

Ukupnu štetu Tužilaštvo procjenjuje na oko 2,6 miliona evra.

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje saoptuženih udruženju "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma pribavio nezakonitu korist od najmanje 40 000 evra. Zagrebački sud je ovu optužnicu prošle nedjelje  vratio Tužilaštvu na doradu.