<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako funkcionišu vrata u A320 VIDEO

Vrata u kokpitu "erbasa A320" imaju tri električne brave i u normalnim uslovima leta su zaključana. Mogu se otvoriti spolja, ali samo uz odobrenje iz kokpita.

26. mart 2015, 12:00

Istraga o avionskoj nesreći u francuskim Alpima pokazala je da je jedan od pilota je izašao iz kabine, a zatim nije mogao da se vrati u nju.

Na audio snimcima iz crne kutije čuje se kako pilot pokušava da obije vrata kabine. Iako bezbjednosne procedure omogućavaju otvaranje vrata spolja u hitnim slučajevima, to nije moguće ako osoba u kabini to ne želi.

Ako neko želi da uđe u pilotsku kabinu, može da pozove pilote preko interfona ili "pozvoni" preko tastera ispred vrata, a zatim da sačeka da neko od pilota omogući ulaz preko komandi na svojoj tabli.

Direktor "Lufthanze" rekao je da je pilot leta 4U9525 poštujući procedure napustio kokpit, a da je pri povratku "ili ukucavao pogrešnu šifru ili ga je kopilot sprječavao da uđe u kokpit".


Piloti ispred sebe imaju prekidač za kontrolu vrata sa pozicijama "otključano", "normalno" i "zaključano".Zaključavanje znači i blokadu bilo kakve spoljne kontrole vrata u narednih pet minuta, osim u slučaju da se u tom periodu prekidač ne vrati u neki od preostala dva položaja.

Takođe, u kabini postoje zvučna i svjetlosna signalizacija, koje obavještavaju pilota o pozivima ostatka posade, stanju svih brava i bezbjednosnih sistema, kao i o eventualnim pokušajima nasilnog ili nenasilnog ulaska u kabinu. 

Ukoliko osobe u kokpitu ne reaguju, onda ostalo letačko osoblje može da otvori vrata ukucavanjem šifre sastavljene od dva do sedam znakova.

Šifra se uvijek posebno programira prije početka leta, a postoji i mehanički mehanizam za hitne slučajeve, kojim posada može da otvori vrata. 

Međutim, iz bezbjednosnih razloga, brava i u tom slučaju može da se blokira pritiskom na dugme koje se nalazi u kokpitu.

Prema posljednjim informacijama, letjelicu "Džermanvingsa" oborio je kopilot, koji se desetak minuta nije odazivao na pozive pilota i njegove pokušaje da se vrati u kabinu.