<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Avala film ide u stečaj

<p>Avala film je kompanija u Srbiji osnovana 1945. godine i predstavlja najstariju filmsku kompaniju u bivšoj Jugoslaviji. Od 1947. godine kada je proizvela Slavicu - prvi film samostalno produciran u Jugoslaviji - proizvela je preko 400 dokumentarnih i 200 igranih filmova, odnosno preko 120 koprodukcija sa filmskim i TV kućama iz drugih država.</p> <p> </p>

28. mart 2011, 12:00

"Avala film" se trenutno nalazi u predstečajnom postupku i Agencija za privatizaciju još nije dobila naznake od Vlade da bi ta filmska kompanija mogla da bude izuzeta iz stečajnog postupka, izjavio je direktor Sektora komunikacija u Agenciji za privatizaciju Dušan Belanović.

Kako je naglasio Belanović, dugovi "Avala filma" su prema poveriocima veliki i ne vidi se mogućnost na koji način bi mogli da se nadoknade.

Blokada računa ovog preduzeća traje od 29. decembra 2008. godine, a Narodna banka Srbije pokrenula je 20. januara ove godine predstečajni postupak, podsetio je on.

Prema tvrdnjama zaposlenih, dugovanja te kompanije procenjuju na više od sto miliona dinara po raznim osnovama, a prema odredbama Zakona o stečaju, nakon isteka 60 dana, ukoliko ne dodje do rešenja, firma bi trebalo da bude likvidirana.

"Avala film" je kompanija u Srbiji osnovana 1945. godine i predstavlja najstariju filmsku kompaniju u bivšoj Jugoslaviji.

Od 1947. godine kada je proizvela "Slavicu" - prvi film samostalno produciran u Jugoslaviji - proizvela je preko 400 dokumentarnih i 200 igranih filmova, odnosno preko 120 koprodukcija sa filmskim i TV kućama iz drugih država.

Zbog značaja koji je ova filmska kuća imala za razvoj filmske industrije u Srbiji, zaposleni u toj kompaniji su zatražili pomoć države, jer kako su naglasili jedino tako, filmska kuća duge tradicije i sjajnih rezultata, može da izadje is krize.

Na taj način bi i 80 zaposlenih nastavilo sa radom koji je, kako su istakli, "godinama unazad bio prepoznatljiv i cenjen na filmskom tržištu".