<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo su najčistiji gradovi na svijetu

Ovih dana svako razmišlja o tome kako naša okolina postaje sve zagađenija. Ne postoji tehnologija koja će garantovati zdrav i higijenski način života pa prljava voda i vazduh uzrokuju mnoge nevolje. Međutim, još uvijek postoje gradovi i zemlje koje stvarno brinu o svojoj okolini i ljudima.

27. mart 2015, 12:00

Kurtiba, Brazil
S populacijom od samo 1.8 miliona stanovnika, Kurtiba je najveći grad savezne države Parana. Ovaj grad je jedan od ekonomskih centara Brazila koji većinom zavisi od proizvodnje i industrije, pa im treba skinuti kapu što su uspjeli da sačuvaju čistoću i kvalitet svoje okoline.

Mineapolis, SAD
Mineapolis ima populaciju od 3.8 miliona stanovnika i najveći je grad u Minesoti. Grad je smješten na obali reke Misisipi i zbog toga ima mnogo jezera i močvarnog zemljišta kojima može zahvaliti mnogobrojne parkove i šume koje ga okružuju. Drugi je grad u SAD-u po čistoći.

Oslo, Norveška

Oslo je najnaseljeniji grad u Norveškoj i poznat je po čistom vazduhu, otvorenom prostoru i luksuznom životu. Razlog zbog kog je Oslo na ovoj listi je način na koji su riješili problem smeća. Svo smeće koje se proizvede u domaćinstvima u potpunosti se iskoristi za proizvodnju električne energije.

Frajburg, Njemačka

Frajburg je prepun zelenog drveća, zelenih brežuljaka i cvijeća koje pruža eco-friendly okruženje. Kvaliteta vazduha je na 87.4 odsto,a glavnu ulogu u čistoći ovog grada imaju građani i vlast.

Melburn, Australija

Melburn je drugi po gustoći naseljenosti grad u Australiji, s predivnim vizurama i pejzažima. Kvalitet pitke vode je na visokih 84.8 odsto, a kvalitet vazduha je na 83.5 odsto. Melburn je finansijsko i ekonomsko središte s visokim standardom života, i 2013. godine proglašen je najboljim gradom za život najmanjeg kontinenta.

Helsinki, Finska
Ako želite savršeno okruženje i klimu za zdrav i luksuzan način života tada je Helsinki najbolji izbor za vas. Glavni grad Finske ima neke od najboljih obrazovnih institucija u zemlji, ali i nudi najveću udobnost života.

Bern, Švajcarska

Švajcarska je najčistija država na svijetu zato ni ne čudi da se Bern nalazi na listi. Vlada Švajcarske je poznata po svojim strogim propisima što se tiče čistoće i higijenskih uslova. Bern je jedan od rijetkih gradova na svijetu koji ima kvalitet vode od 100 odsto zdravstvene ispravnosti.

Honolulu, Havaji
Ovaj grad poznat je po zelenilu koje se nalazi na svakom koraku. Blagi povetarac svakodnevno duva kroz kišne šume donoseći čisti vazduh u grad. Zdravstvena ispravnost vode je 100 odsto, a čistoća vazduha je 90 odsto.

Kalgari, Kanada
Kalgari je plinsko i naftno središte Kanade, ali uprkos tome jedan je od najčistijih gradova na svetu. Vlada ulaže veliki trud kako bi očuvala čistoću vazduha i kvalitet pitke vode na visokom nivou. U blizini grada izgrađen je pročišćivač vode koji dnevno može pročistiti 1 trilion vode, a svaki otpad koristi se za dobijanje obnovljivih oblika energije. Čistoća vazduha je 88 odsto, a voda je na 95 odsto zdravstvene ispravnosti.

Izvor: punkufer.hr