<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropska komisija otvara detaljnu istragu o veb trgovini

Evropska komisija namjerava da pokrene detaljnu istragu u oblasti elektronske (e) trgovine s ciljem da se pomogne eliminisanje trgovinskih barijera i podstakne rast prekogranične razmjene dobara i usluga unutar 28-člane Evropske unije, izjavila je juče evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

27. mart 2015, 12:00

Vestager je rekla da je odlučila da pokrene sektorske istrage u e-trgovini zbog toga što postoje prepreke koje koče razvoj onlajn trgovine, a ima i naznaka da pojedine kompanije namjerno blokiraju tu vrstu razmene.

„Krajnje je vrijeme da se uklone posljednje barijere onlajn trgovini koja je glavni element pravog jedinstvenog digitalnog tržišta u Evropi“, izjavila je Vestager novinarima.

Ona će u narednim nedjeljama iznijeti Komisiji svoj prijedlog za pokretanje istrage koja bi mogla da bude okončana sredinom 2016. godine, prenio je juče Rojters.

Prema podacima Evropske komisije, mada je svaki drugi potrošač u EU lani kupovao preko interneta, samo 15 odsto njih je pazarilo neki proizvod onlajn u drugoj zemlji-članici Unije.