<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Komšić prihvatio Čovićev prijedlog

Predsjedništvo Demokratske fronte prihvatilo je večeras ponudu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića prema kojoj će DF zadržati Slavka Matanovića kao kandidata za ministra u Savjetu ministara iz reda hrvatskog naroda, dok će HDZ predložiti drugog kandidata.

27. mart 2015, 12:00

Kako je Klixu potvrđeno iz ove stranke, DF će tako odustati od jednog srpskog ministra u Vladi FBiH.

Željko Komšić je na konferenciji za medije, koju je uživo prenosila TV1, kazao da se Milan Mandilović, kandidat ove stranke za ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH, izjasnio kao pripadnik Ostalih.

"Predsjedništvo DF-a je donijelo odluku da ostaje kod svih svojih kandidata za ministre i zamjenike. Milanu Mandiloviću je ostavljeno da se on sam izjasni kako će se nacionalno opredijeliti, a njegovo opredjeljenje je da je iz reda Ostalih. Treći zaključak je da se isti dan i isti sat izvrši formiranje Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara BiH i bez toga nećemo glasati za Vladu FBiH", rekao je Komšić.

On je dodao da HDZ DF predstavlja kao bošnjačku stranku, ali da je riječ o stranci koja će kandidate za ministre i zamjenike imati iz sva tri naroda, plus iz reda Ostalih "što je velika politička stvar".

Reuf Bajrović, kandidat DF-a za federalnog ministra energije, industrije i rudarstva, takođe je naglasio važnost da se sjednice na kojima će biti potvrđen Savjet ministara, kao i Vlada FBiH zakažu istog dana i istog sata.

"Svi kandidati DF-a ostaju na prvobitnim pozicijama", rekao je on.

Čovićeva ponuda podrazumijevala je da DF zadrži Matanovića kao kandidata za ministra iz reda Hrvata u Savjetu ministra BiH pod uslovom da se Milan Mandilović u Vladi FBiH izjasni kao kandidat iz reda Ostalih.