<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trajne posljedice za Lufthanzinu reputaciju

Samo što je okončan četvorodnevni štrajk Lufthanzinih pilota, srušio se Germanwingsov avion A320 - firme ćerke Lufthanze. Tako će imidžu ovog koncerna, koji već ima velike probleme, biti nanijeta dodatna šteta.

27. mart 2015, 12:00

Samo što je okončan četvorodnevni štrajk Lufthanzinih pilota, srušio se Germanwingsov avion A320 - firme ćerke Lufthanze. Tako će imidžu ovog koncerna, koji već ima velike probleme, biti nanijeta dodatna šteta.

Za najveći evropski vazduhoplovni koncern važilo je uvijek da je tačan i pouzdan. Nije ni čudo, jer su to tradicionalno njemačke vrline. No, u međuvremenu je postalo pitanje sreće to da li će jedan Lufthanzin (Lufthansa) avion poletjeti po planu ili će zbog štrajka let biti otkazan. Tako su i prošle nedjelje piloti stupili u štrajk - dvanaesti po redu u posljednjih godinu dana. Sada se radilo o penzijama pilota. A frontovi su se zaoštrili. Sindikat pilota je čak prijetio štrajkom koji može trajati godinama.

A onda se 24. marta u francuskim Alpima srušio avion tipa A320, Lufthanzine (Lufthansa) kćerke kompanije Džermanvingsa (Germanwings) - najveća katastrofa u 62-godišnjoj istoriji ove kompanije. Posljednja nesreća sa smrtnim ishodom dogodila se 1993. kada je takođe A320 u Varšavi na kraju piste udario u zemljani zid i zapalio se. Smrtno je stradalo dvoje ljudi.

Narušen imidž Lufthanze


Nakon što je obznanjeno da je kopilot namjerno srušio avion imidž Lufthanze će biti zasigurno narušen. Prema viđenju eksperta Njemačke centralne banke, Dirka Šlampa pad aviona će ostaviti "trajne posljedice na reputaciju". Pri tom bi ova nesreća mogla da ugrozi osnivanje novog koncepta jeftinih letova, Eurovingsa koji je ovaj koncern planirao. No, za sada nema promjena u do sada utvrđenoj strategiji.

Koncern se već godinama bavi ždralovima kao logom u prestruktuiranju. Kako bi se oduprli konkurenciji ponuđača jetfinih letova kompanijama Rajaner (Ryanair) i Ijzidžet (EasyJet), a na dugim relacijama od strane države subveniconisanoj zalivskoj Paroli kompaniji, Lufthanza je planirala spajanje obje ćerke firme - Džermanvingsa i Eurovingsa. A one bi trebalo da u budućnosti na evropskom nivou ponude još niže cijene letova nego što su to danas kod Džermanvingsa ali i jeftine letove izvan Evrope. Međutim, kritika ove kontroverzne strategije postala je još glasnija nakon nesreće u južnoj Francuskoj.

 Jeftino ne mora biti i opasno


Ekspert za vazdušni saobraćaj, Jens Flotau negira vezu između jeftinog i opasnog. "Avioni Džermanvingsa se održavaju po istim standardima kao i Lufthanzini. I kod jeftinih kompanija se ne štedi paušalno na sigurnosti."

Štedi se na osoblju. Tako bi trebalo da, zbog nižih zarada personala, Eurovingsovi letovi budu za 40 odsto jeftiniji od Lufthanizinih. A piloti ne bi bili plaćani prema tarifnom ugovoru koncerna, već bi zarađivali znatno manje nego Lufthanzini.

A to Sindikat pilota ni u kom slučaju ne želi da dopusti. Tako da su na programu sigurno novi štrajkovi, iako nakon nesreće u Francuskoj nisu neminovni.

Deutsche Welle