<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mladi kopilot Germanwingsa nije jedini koji je namjerno srušio avion...

Andreas Lubitz, kopilot aviona njemačke zrakoplovne Germanwings na letu 4U 9525, koji se u srijedu srušio u francuskim Alpama nije prvi pilot za kojega se pretpostavlja da je to namjerno učinio, piše agencija dpa navodeći još nekoliko sličnih slučajeva.

27. mart 2015, 12:00

Francuski istražitelj izjavio je u četvrtak u Marseilleu da je po svemu sudeći kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz namjerno srušio avion. Prema njegovim riječima, najlogičniji zaključak je da je on namjerno odbio otvoriti vrata pilotske kabine kapetanu koji je bezuspješno pokušavao ondje ući te da je namjerno srušio letjelicu. Prema njegovim riječima, ne postoje naznake da je Lubitz bio terorist javlja Jutarnji list

Situacije u kojima su piloti namjerno srušili avion da bi počinio samoubojstvo vrlo su rijetki i vrlo ih je teško uvjerljivo dokazati, piše dpa.

Samoubojstvo je, primjerice, jedna od teorija koja se spominje u misteriju koji obavija nestanak aviona Malaysia Airlinesa na letu MH 370. avion je nestao prošle godine u ožujku na letu iz Kuala Lumpura prema Pekingu.

U studenome prošle godine u Namibiji se srušio avion Mozambique Airlinesa. Tada je poginulo 33 putnika, a istražitelji su zaključili da ga je namjerno srušio pilot koji je njime upravljao.

Dužnosnici američke službe za zračni prijevoz vjeruju da je 1999. kopilot u smrt namjerno odveo sebe i 217 putnika na letu 990 Egypt Aira. Pretpostavlja se da je namjerno srušio letjelicu u Atlantski ocean nakon polijetanja iz New Yorka. Egipatske vlasti oštro su zanijekale tu tvrdnju, uz objašnjenje da je nesreća posljedica mehaničkog kvara.

Dvije godine kasnije, 2001. u Indoneziji se srušio avion tvrtke Silk Air na liniji Džakarta - Singapur. Američki istražitelji i u ovom su slučaju izrazili sumnju da je nesreću namjerno prouzročio pilot. Tada su poginula 104 putnika, a u izvješću američkih istražitelja stoji da je pilot imao financijskih problema. Teoriju o samoubojstvu oštro su opovrgle indonezijske avionne vlasti.

1994. pilot avionne tvrtke Royal Maroc, koji je navodno imao ljubavnih problema, srušio je avion kojim je upravljao u gorju Atlas nedugo nakon polijetanja iz Agadira. To su ustanovili američki dužnosnici za zračni prijevoz, no udruga marokanskih pilota odbacila je rezultate njihova istraživanja. Tada je poginulo svih 44 putnika.