<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU: Ugasite svoje Facebook naloge

Građani EU koji žele da sačuvaju privatnost svojih informacija od američkih obavještajnih službi treba da zatvore svoje "Facebook" naloge uz ocjenu da aktuelni zakoni Unije ne štite podatke građana.

27. mart 2015, 12:00

Advokat Evropske komisije Bernhard Šima je ovo izjavio u okviru slučaja koji je pokrenuo privatni aktivista Maksimilijan Šrems. On je postavio pitanje li podatke građana EU treba smatrati bezbjednim ako se pošalju u SAD, u svjetlu masovnog praćenja podataka koje je otkrio Edvard Snouden, bivši službenik američke Nacionalne službe bezbjednosti SAD.

"Razmislite da ugasite nalog na 'Facebooku', ako ga imate", rekao je Šima vrhovnom tužiocu na ročištu pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu, prenose mediji.

Sporazum "Sejf harbur" koji je na snazi se odnosi na prenos podataka građana EU preko Atlantika, u SAD. Bez tog sporazuma, prenos privatnih podataka izvan EU je protiv zakona evropskog bloka.

Slučaj je obuhvatio pritužbe protiv kompanija "Apple", "Facebook", "Microsoft", "Skype" i "Yahoo".