<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Istraživanje: Za Putina bi glasalo 75 odsto Rusa

MOSKVA

Prema rezultatima najnovije ankete Fonda za istraživanje javnog mnjenja (FOM), tri četvrtine Rusa, odnosno 75 odsto glasalo bi za predsjednika Vladimira Putina ukoliko bi se izbori za šefa države održali u nedjelju.

27. mart 2015, 12:00

Na taj način, izborni rejting Putina je dostigao novi rekordni nivo, navodi ruska agencija Tas s i podsjeća da je prije šest mjeseci 71 odsto Rusa reklo da je spremno da mu da svoj glas.

Od ostalih političara, prema rezultatima ankete, lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski mogao bi da računa na četiri odsto glasova, lider komunista Genadij Zjuganov na tri odsto, a po jedan posto lider partije "Pravedna Rusija" Sergej Mironov i bivši lider Građanske platforme, biznismen Mihail Prohorov.

Jedan odsto ispitanika rekli su da bi izabrali nekog drugog političara, jedan odsto glasača predalo bi nevažeći listić, a devet odsto je izjavilo da ne bi ni izašli na glasanje.

Anketa je pokazala i da većina od onih koji su spremni da glasaju za Putina (njih 95 odsto) ima pozitivan stav prema Putinu.

U anketi je učestvovalo oko 3.000 ljudi iz 204 grada u Rusiji. Mogućnost greške ne prelazi 3,3 odsto.

Putin je prvi predsjednički mandat dobio 26. marta 2000. godine pošto je njegov prethodnik Boris Jeljcin neočekivano podnio ostavku u decembru 1999. godine.

Naredni predsednički izbori biće održani kroz tri godine - 2018. godine.