<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Britanija i Norveska grade najduži podmorski energetski kabl

LONDON

Velika Britanija i Norveška su dogovorile povezivanje svojih energetskih mreža preko najdužeg podmorskog interkonektora takve vrste na svijetu, koji će obezbijediti dovoljno električne energije za skoro 750.000 britanskih domaćinstava.

30. mart 2015, 12:00

Najveći britanski snabdjevač energijom "National grid" i norveška kompanija "Statnet" su potpisali ugovor o vlasništvu, koji označava početak gradnje interkonektora u dužini od 730 kilometara, javlja britanski list "Guardians".

Dvosmjerni električni kabl, čiju će gradnju u vrijednosti od dvije milijarde evra finansirati vlade dvije države, biće kapaciteta od 1,4 GW i ići će od britanskog grada Blit do norveškog grada Kvildal, dok je završetak ovog projekta planiran za 2021. godinu.

Pomenuti ugovor sa Norveškom će britanskim domaćinstvima donijeti uštedu u visini do 3,5 milijardi funti u trajanju od 25 godina, jer će Britanija uvoziti jeftiniju struju, prema procjenama britanskog energetskog regulatora "Ofgema".