<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dva napada Boko Harama tokom izbora u Nigeriji: Poginulo devet osoba

U dva odvojena napada u Nigeriji poginulo je devet osoba

29. mart 2015, 12:00

 U Nigeriji, gdje se održavaju opšti i predsjednički izbori, vlasti već više od šest sedmica provode vojne operacije usmjerene protiv militanata Boko Harama najviše u sjeveroistočnim dijelovima zemlje.

Jedan od stanovnika pokrajine Gombe na sjeveroistoku zemlje Audu Ibrahim kazao je da su naoružane osobe danas u mjestu Duku ubile dvije, a u Nafadi sedam osoba. 

Ibrahim ističe da su članovi Boko Harama prijetili stanovnicima zbog glasanja na izborima. 

Jedan policijski službenik koji nije želio otkriti ime potvrdio je napade, rekavši da su na tom područje poslane vojne snage. Još nema zvanične izjave u vezi s ovim događajem. 

Boko Haram je u video zapisu objavljenom na internet stranici objavio da će lider organizacije Ebubekir Sekau sabotirati izbore. 

U Nigeriji su prvobitno izbori bili zakazani 14. februara, ali su odgođeni zbog napada Boko Harama na sjeveroistoku i sjeveru zemlje. 

Sa militantima grupe Boko Haram Nigerija se "bori" već šest godina, a do sada je u smrtonosnim napadima grupe poginulo nekoliko hiljada osoba. Zbog aktivnosti grupe na sjeveru zemlje, sa tog područja raseljeno je skoro milion ljudi.

Nakon bombaških napada i otmica, Boko Haram je počeo sa zauzimanjem gradova koje je stavljao pod svoju kontrolu. 

Grupa koje je nedavno "obećala vjernost" ISIS-u, sredinom prošle godine oblasti koje je stavila pod svoju kontrolu, proglasila je "halifatom".