<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svjetski lideri odaju poštu Liju

SINGAPUR

Tugovanju desetina hiljada Singapuraca pridružili su se danas svjetski lideri kako bi odali posljednju počast prvom premijeru ovog grada-države Liju Kuan Jevu, koji su se, po jakoj kiši, pridružili 15 kilometara dugoj povorci u njegovom ispraćaju u vječnu kuću.

29. mart 2015, 12:00

Među stranim liderima bio je bivši američki predsjednik Bil Klinton i Liov blizak prijatelj - bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, japanski premijer Šinzo Abe, južnokorejska predsjednica Park Geun Hje, australijski premijer Toni Abot, indijski premijer Narendra Modi, kambodžuanski premijer Hun Sen, indonežanski predsjednik Džoko Vidodo, dok je bivši ministar inostranih poslova i lider Donjem domu britanskog parlamenta Vilijam Hejg predstavljao starog kolonijalnog vladara grada - Veliku Britaniju, navodi AFP.

Li (91) koji je umro u ponedjeljak, zaslužan je za osnivanje modernog Singapura i transformaciju male, kolonijalne britanske trgovačke luke u jednu od svjetskih najbogatijih nacija.

Njegova smrt je bila pozornica neviđenog prikaza žalosti pa se premijer Li Hsijen Lung borio sa suzama dok je držao 40-minutni govor na engleskom, malajskom i kineskom.

"On je bio autentičan glas Singapura - strastven, silan i neukrotiv. Onima koji traže spomenik za Lija, Singapurci mogu da odgovare ponosno 'pogledajte oko sebe'", rekao je premijer, a prenijela agencija Rojters.

Sirene su se oglasile širom zemlje da bi obilježile minut ćutanja, dok su se autobusi i vozovi zaustavili. Ranije se čula paljba iz 21 plotuna, koja je odjeknula širom poslovnog okruga višemilionskog grada, borbeni avioni su nadlijetali na nebu, a dva broda u blizini marine pravili su početna slova njegovog imena i prezimena uz pomoć zastava.

Rojters navodi da će, poslije priređene veličanstvene državne sahrane, Li biti kremiran na privatnoj ceremoniji za porodicu kasnije tokom dana.