<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kopilot imao ablaciju mrežnjače?

Kopilot osumnjičen da je kriv za rušenje njemačkog putničkog aviona u francuskim Alpima možda je imao ablaciju mrežnjače, ali istražitelji nisu sigurni da li su uzroci njegovih problema sa vidom bili fizičke ili psihičke prirode, piše danas njemački "Bild am Zontag".

29. mart 2015, 12:00

Ovaj list, takođe, navodi kako je kapetan "Erbasovog" aviona vikao kopilotu "otvaraj vrata, majku mu" kada je pokušao da uđe u zaključani kokpit prije nego što se avion u utorak srušio sa 150 putnika i članova posade, koji su svi poginuli.

Drugi njemački list, "Velt am Zontag", objavio je, pozivajući se na nekog od istražitelja, da je kopilota Andreasa Lubica (27) liječilo nekoliko neurologa i psihijatara, kao i da je u njegovom stanu u Diseldorfu pronađeno više različitih lijekova.

Policija je pronašla i lične bilješke koje ukazuju na to da je Lubic patio od "ozbiljnih subjektivnih simptoma prekomjernog stresa".

"Lufthanza", sestrinska kompanija niskobudžetnog "Džermanvingsa" kome je pripadao srušeni avion, saopštila je da nije znala da Lubic pati od psihosomatskih ili bilo kakvih drugih bolesti.

Portparol državnog tužioca u Diseldorfu nije htio da komentariše informacije iz medija, dodajući neće biti zvaničnih izjava prije ponedjeljka, navodi Rojters.

"Bild am Zontag" piše da su istražitelji ponašli dokaz da se Lubic plašio da će oslijepeti zbog ablacije retine.

Nije, međutim, jasno da li je uzrok toga bio organske prirode ili se radilo o psihosomatskoj bolesti zato što se vjeruje da fizičke probleme izazivaju ili pogoršavaju psihološki faktori poput stresa.

Istražitelji su izdvojili snimak glasova u kokpitu sa jedne od "crnih kutija" aviona A320. Na osnovu toga tvrde da se Lubic sam zaključao u kokopitu i da je poslije toga na jugu Francuske namjerno oborio avion koji je letio iz Barselone u Diseldorf.

"Bild am Zontag" je objavio da su snimci razgovora u kokpitu pokazali da je kapetan, koji je bio ispred vrata kokpita, rekao kolegi u kokpitu: "Za ime svijeta, otvaraj vrata".

Zatim se čuje kako pilot pokušava da razvali vrata nekim metalnim predmetom. Čak ni kada je povikao "otvaraj vrata, majku mu", Lubic ne odgovara, dok se u pozadini čuje vrištanje putnika samo nekoliko sekundi prije rušenja aviona, piše njemački list.

Taj list navodi i da je Lubicova djevojka, koja radi kao učiteljica u srednjoj školi u jednom malom mjestu kod Diseldorfa, nedavno rekla svojim učenicima da čeka bebu.