<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ID mami i učenice iz Njemačke

Više od 70 Njemica, od kojih je devet učenica, napustile su svoju zemlju i otputovale su u Siriju i Irak kako bi se pridružile Islamskoj državi.

30. mart 2015, 12:00

Kako navodi direktor njemačke obavještajne službe Hans Masen, 40 odsto Njemica koje su otišle da se pridruže ID su mlađe od 25 godina.

On upozorava da, iako nije rijetkost da Islamska država regrutuje žene i devojke, sve je raširenija pojava da ih sada mame putem društvenih mreža. Kada stupe u kontakt sa djevojkama na internetu, pokušavaju da ih navedu da požele da se udaju za džihadistu. U blogovima i porukama opisuju "romantičan" život u kampovima ekstremista, te žene stvaraju pogrešnu sliku i ne znaju šta ih tačno čeka kada otputuju tamo. Najčešće im oduzmu pasoš i telefon i u potpunosti ih izoluju.

Stručnjaci smatraju da žene koje privlači takav scenario imaju psihičke probleme ili su na neki način izopštene iz društva. One najčešće potiču iz veoma siromašnih porodica i nisu mnogo obrazovane. Međutim, postoji i određen broj visokoobrazovanih mladih žena koje se priključuju ekstremistima ID.

Službe bezbjednosti trenutno nemaju informacije o tome da li evropske žene džihadisti koriste i kao bombaše samoubice, ali ne isključuju tu mogućnost.

Njemačka obavještajna služba navodi da je ukupan broj nemačkih državljana koji su napustili zemlju i pridružili se ID oko 650. Neki od njih su se vratili u Njemačku i protiv njih su preduzete određene mjere.

Prije mjesec dana podigla se velika prašina u svjetskim medijima kada su tri britanske tinejdžerke otputovale u Siriju kako bi postale "džihadističke nevjeste".

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije ovog mjeseca je izvestila da ID intenzivno radi da privlačenju dece i tinejdžera u svoju ekstremističku organizaciju, jer se suočava sa poteškoц́ama u privlačenju odraslih u svoje trupe, prenosi RTRS.