<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dom naroda PSBiH: Delegati iz RS protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, nakon što o zakonu preostalom u proceduri iz prošlog saziva nije postignuta saglasnost u Kolegijumu ovog doma. Protiv su bila sva petorica delegata iz srpskog naroda.

31. mart 2015, 12:00

Sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 17. marta na samom početku zbog nedostatka kvoruma, prisustvovali su svi delegati, čime su stvoreni uslovi za rad i odlučivanje.

Prilikom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH sredinom prošle godine članovi Kluba delegata iz srpskog naroda iz prošlog saziva Doma naroda upozorili su da se predloženim zakonskim rješenjima prenose nadležnosti sa entiteta na BiH.

Odbijenim zakonom bilo je predviđeno i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana i u krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

Dom naroda usvojio je zaključak da se Vijeće ministara BiH zaduži da u što kraćem roku razmotri i predloži izmjene i dopune Krivičnog zakona, imajući u vidu zahtjeve međunarodnih institucija.

Izmjene Krivičnog zakona potrebne su da bi se domaće zakonodavstvo harmonizovalo sa međunarodnim pravom i uskladilo sa preporukama Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/.

Nedavno su oba Doma Parlamentarne skupštine usvojila zakonsku odredbu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen uslov da BiH ne dospije na “crnu listu” Manival komiteta.