<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemci bi ponovo Merkelovu za kancelara

BERLIN

Njemci bi ponovo, i u trećem mandatu, željeli Angelu Merkel za kancelara, pokazala je današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja "Forsa".

31. mart 2015, 12:00

Čak 61 odsto Njemaca bi, kada bi mogli da direktno biraju kancelara, izabrali Merkelovu na čelu vlade u Berlinu.

Za vicekancelara Zigmara Gbarijela, šefa Socijaldemokratske partije (SPD), odlučilo bi se svega 13 odsto Njemaca.

SPD, kolicioni partner Merkelove, loše prolazi i kod građana Njemačke, kada su u pitanju političke kompetencije partije da vlada i rješava probleme.

Dok za demohrišćane koje vodi Merkelova čak 37 odsto Njemaca, četiri odsto više nego prošle sedmice, misli da su kompetentni za rješavanje problema, u SPD i njene političke sposobnosti vjeruje svega još 11 odsto Njemaca.

Njemački demohrišćani profitiraju od popularnosti Merkelove i, kada bi u nedelju bili izbori, za njih bi glasalo 42 odsto Njemaca, procenat više nego u prošlonedeljnoj anketi, pokazaju najnoviji rezultati ankete.

Za razliku od demohrišćana, Gabrijelovim socijaldemokratama pada popularnost i za njih bi glasalo još svega 23 odsto, procenat manje nego u prošloj anketi.

Šef Forsa Manfred Gilner objašnjava da demohrišćani profitiraju od popularnosti Merkelove koja je, kako je rekao, odmah po padu aviona "Džermanvingsa" odletila na mjesto nesreće i time pokazala da se brine za svoj narod, dok je Gabrijel govorio o zatvaranju termoelektrana.

Kada je riječ o drugim partijama, anketa kaže da je opoziciona Ljevica dobila procenat na popularnosti i da bi za nju, kada bi u nedjelju bili izbori, glasalo devet odsto Njemaca.

I "Alternativi za Njemačku", evroskeptički i desničarski orijentisanoj partiji krenulo je, takođe, na bolje i za nju bi glasalo šest odsto, dok bi za opozicionu partiju Zeleni glasalo 10 odsto Njemaca.