<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lukač: Potjernica je dovoljan zahtjev za postupanje prema Radišiću

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač smatra da je međunarodna potjernica za odbjeglim vlasnikom firme "Grand trade“ iz Banje Luke Milom Radišićem, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija akcijama banjalučke "Medicinske elektronike", dovoljan zahtjev svima, pa i policiji Srbije, da znaju kako treba da postupe.

31. mart 2015, 12:00


Upitan da li će policija RS-a tražiti da se Radišić, koji je ranije sam rekao da se nalazi u Srbiji, uhapsi u toj državi, Lukač je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je potjernica dovoljan zahtjev za postupanje u ovom slučaju te da MUPRS-a nema nadležnosti za postupanje u Srbiji.

Protiv Radišića je prije deset dana raspisana međunarodna potjernica, nakon što nije ispoštovao naredbu banjalučkog Osnovnog suda da se javi na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora, a pripadnici sudske policije nisu uspjeli da ga pronađu na prijavljenim adresama u Banjoj Luci.

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) pozvao je nedavno nadležne institucije da, na osnovu Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izručenju, zatraže od Srbije izručenje Mile Radišića, koji odlaskom iz države izbjegava izdržavanje zatvorske kazne koje je trebalo početi još 10. marta.

U Ugovoru o izručenju između BiH i Srbije, koji je ratifikovan u Parlamentarnoj skupštini BiH prošle godine, jasno stoji, naveli su, da BiH ima pravo tražiti izručenje svojih državljana radi izvršenja pravosnažno izrečene kazne zatvora koja iznosi najmanje četiri mjeseca.

Ministar Lukač je danas ponovio da je slučaj u vezi s, navodnim, prisluškivanjem premijerke RS-a Željke Cvijanović završen kada je riječ o MUP-u RS-a te da su svi podaci predati u nadležnost Specijalnog tužilaštva RS-a, koje nije tražilo dodatno postupanje policije.

Također, ponovio je da je formiran tim entitetske policije koji ispituje informacije o nestanku originalnog ugovora o prodaji banjalučke Robne kuće "Boska".

Govoreći o radu MUPRS-a u prošloj godini, direktor policije RS-a Gojko Vasić je na zajedničkoj pres-konferenciji rekao da je u protekloj godii evidentiran najmanji broj krivičnih djela u proteklih 10 godina.

I ministar Lukač je precizirao da je broj krivičnih djela općeg kriminaliteta smanjen za 7,8 posto, a ističe se smanjenje broja imovinskih krivičnih djela za 10,5 posto i zadržavanje visokog koeficijenta riješenosti krivičnih djela protiv života i tijela od 97,2 posto.

Borba protiv organizovanog kriminaliteta u prošloj godini je realizovana kroz 51 operativnu akciju, kojom je, kaže, obuhvaćeno 27 kriminalnih grupa s različitim stepenom organizovanosti i povezanosti s inostranstvom.

"Otkriveno je 550 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, s procijenjenom prouzrokovanom materijalnom štetom više od 28 miliona KM. U oblasti borbe protiv korupcije bilježi se povećanje broja otkrivenih krivičnih djela za više od 20 posto", naveo je Lukač.