<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sastanak Kiska-Erdogan u Bratislavi: Turska je zaslužila da bude članica Evropske unije

- Koliko god je Evropska unija važna za Tursku, toliko je i Turska važna Evropskoj uniji. Želim naglasiti da Slovačka podržava Tursku na putu ka Evropskoj uniji. U Turskoj se provode realne reforme i u tom kontekstu pozivamo Evropsku uniju da bude iskrenija u pogledu na Tursku, kazao je slovački predsjednik Kiska

31. mart 2015, 12:00

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska je danas izjavio da Slovačka snažno podržava put Turske ka članstvu u Evropskoj uniji i dodao da je Turska važna za Evropsku uniju, koliko i Evropska unija Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Slovački predsjednik Kiska se u Palati predsjedništva u Bratislavi sastao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a nakon sastanka je istakao da su Slovačka i Turska dvije prijateljske zemlje sa bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima na najvišem nivou i da su partneri u NATO-u.

"Koliko god je Evropska unija važna za Tursku, toliko je i Turska važna Evropskoj uniji. Želim naglasiti da Slovačka podržava Tursku na putu ka Evropskoj uniji. U Turskoj se provode realne reforme i u tom kontekstu pozivamo Evropsku uniju da bude iskrenija u pogledu na Tursku", kazao je Kiska.

Ukazujući na razvojne iskorake Turske u protekloj deceniji, Kiska je kazao da smatra da je Turska zaslužila da bude članica Evropske unije, te dodao da Slovačka i Turska nisu samo partneri, već i bratske zemlje.

Kiska je kazao da je trgovinska razmjena između dvije zemlje u protekle dvije godine udvostručene i da trenutno iznosi 1,6 milijardi dolara.

Podsjetivši da će sa kolegom Erdoganom danas učestvovati i na poslovnom forumu u Bratislavi, Kiska je kazao da je obostrani interes da se ekonomski odnosi i investicije nastave.

Delegacije Slovačke i Turske su tokom današnjih susreta razgovarale i o saradnji u oblasti sigurnosti, a Kiska je kazao da je intenzivnija saradnja u toj oblasti neophodna jer su krize aktuelne u slovačkom susjedstvu u Ukrajini, a i u turskom susjedstvu u Siriji i Iraku.

"Geopolitička pozicija nameće da je Turska ključna zemlja za sigurnost u Evropi. Zadovoljni smo kada čujemo da je Turska sigurna i stabilna, jer je to uvjet i naše sigurnosti", kazao je Kiska.

Razgovora je bilo i o energetskim pitanjima, a prvi čovjek Slovačke je kazao da je Turska i u toj temi strateški važan partner za uspostavu energetske stabilnosti u godinama koje dolaze.