<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stiže novo nevrijeme, u srijedu moguć i snijeg

Da li je moguće?

31. mart 2015, 12:00

Čak i šestogodišnjaci znaju da se za vrijeme nevremena treba potražiti najbliže čvrsto sklonište. Isto tako znaju da na osnovi razmaka munje i grmljenja mogu izmjeriti koliko je daleko nevrijeme i koliko za to imaju vremena.

Zaljubljenici u meteorološke pojave ili lovci na oluje, to također jako dobro znaju i iznimno su oprezni kad snimaju munje koje su usput budi rečeno jedan od najatraktivnijih meteo fenomena.

Jučerašnje je nevrijeme bilo razmjerno brzo i ne previše jako, no to je tek početak jer, naime, tek ulazimo u doba godine kada su takve pojave uobičajene i česte. Naime, prosječan datum prve grmljavine u Zagrebu na primjer je 25. ožujka, a ove nam se godine prvo proljetno nevrijeme 30., 5 dana kasnije. Dakle, otprilike smo u prosjeku.

Nevrijeme je posljedica prodora hladnoga zraka, a lijepo se vidjelo i na satelitskim snimkama od sinoć. Danas će u većem dijelu regije biti pretežno sunčano. Novo jače naoblačenje zahvatit će sjeverozapadni dio regije već prijepodne, Slavoniju, Bosansku Posavinu i tuzlansko područje te Vojvodinu i središnju Srbiju sredinom dana i u rano poslijepodne. Zadržat će se međutim uglavnom suho, a nova kiša očekuje se u navedenim područjima tek u noći na srijedu.

Jučerašnji dan bio je interesantan i po vjetru koji je također jedno od glavnih obilježja proljeća. I danas će biti razmjerno vjetrovito. Sredinom dana ponovno će zapuhati umjeren do jak jugozapadni vjetar, a na srednjem i južnom Jadranu će okretati na jugo, piše piše Dunja Mazzocco Drvar za N1.