<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Prioritet borba protiv terorizma i korupcije

Dragan Mektić (SDS), novi ministar sigurnosti BiH, izjavio je da će Ministarstvo na čijem je čelu prvo poraditi na dodatnoj depolitizaciji sigurnosnih agencija BiH i jačanju principa odgovornosti, javlja Anadolu Agency (AA).

31. mart 2015, 12:00

"Naši građani žele veću bezbjednost, sigurnije okruženje i prvo što ćemo raditi, kada je u pitanju Ministarstvo sigurnosti i policijske i druge sigurnosne agencije na nivou BiH, na dodatnoj depolitizaciji, pogotovo menadžmenta i rukovodnih struktura u agencijama za sprovođenje zakona i na ojačavanju principa odgovornosti", poručio je Mektić.

Istakao je da će predložiti Vijeću ministara BiH da se svake godine utvrđuju strateški bezbjednosni prioriteti koje će Ministarstvo putem svojih agencija izvršavati.

"U te prve strateške bezbjednosne prioritete uvrstit ćemo nasilne ekstremističke pokrete u BiH, koji dolaze sa bilo koje strane, posebno ono što ima vezu sa terorizmom. Na drugom mjestu će se naći borba protiv korupcije, koja je izuzetan problem u BiH i koja podriva ekonomsku osnovicu ove države. Mi, definitivno, po pitanju ekonomskog razvoja, zapošljavanja, dolaska stranih investicija, ne možemo napraviti iskorak ako se energično ne obračunamo sa korupcijom, koja bukvalno tjera kapital iz BiH", poručio je Mektić.

Dodao je da će insistirati da se otvore i definitivno razriješe krupne političke afere koje imaju koruptivni karakter i krupne afere koje imaju za posljedicu podrivanje ekonomske osnovice zemlje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS) najavio je da će raditi na tome da se u koordinaciji sa entitetima ispune uvjeti EU za izvoz mlijeka.

"Naravno, postoje i nadležnosti na nivou države, a u prvom redu je naša obaveza da zajedno u koordinaciji sa entitetima, ispunimo uslove kako bi i naši mljekari, odnosno proizvođači i prerađivači mlijeka, mogli da izvoze u Evropsku uniju (EU)", poručio je Šarović.