<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poslije 18 godina, pronašla je majku i sestre na drugom kraju svijeta

Dvadesetjednogodišnja Popi Rojal oduvjek je znala da je usvojena, ali prije dvije godine odlučila je da sazna istinu o porodici koju nikada nije upoznala.

01. april 2015, 12:00

Popi je imala srećan i siguran život u porodici sa kojom je odrasla. Ljudi koji su je usvojili, Klif koji sada ima 68 godina i majka Dženi, 58, usvojili su je kada je joj je bilo pet nedelja.

Roditelji nikada nisu krili od nje je porijeklom sa Šri Lanke, a pored Popi usvojili su još jedno dijete iz ove zemlje, Džošuu.

Odrastanje u Oksforširu, daleko od biloške porodice, za nju je lijepo sjećanje, ali Popi je ipak željela da sazna ko je njena prava porodica.

Želja za otkrivanjem svojih korijena, postala je još jača kada je počela da studira antropologiju na Univeritetu u Mančesteru.

Kada je bila mala, roditelji su, nju i njenog brata odveli na Šri Lanku, ali bila je suviše mala da bi se ičega sjećala.

"Kako sam postajala sve starija, tako sam se sve češče pitala kakva je moja prava majka", kaže Popi.

Roditelji su je podržali u toj namjeri, pa su u aprilu 2013. godine pošli sa njom i njenim prijateljima na ovo ostrvo. Tada je počela njihova potraga.

Jedino što je znala je kako se zove plantaža čaja na kojoj je radila i njeno ime. Zvala se Kalinga.

Popi nije znala čak ni da li je njena biološlka porodica preživjela brutalan građanski rat koji je razarao zemlju punih 25 godina, a koji je okončan tek 2009. godine. Ali njena sreća se okrenula kada je u hotelu upoznala čoveka koji govori engleski i koji se ponudio da joj bude prevodilac.

On joj je pomogao da pronađe svoju porodicu i organizovao put do njih.

Nakon četiri sata putovanja u unutrašnjost ostrva, Popi je ušla u malu kuću i jedna sitna starija žena obučena u sari potrčala joj je u suzama u zagrljaj.

"To je bila moja biološka majka. Zagrlila me je jako. To je bio jedan jako emotivan susret", priča Popi.

Prevodilac preveo joj je Kalinginu priču. Biološka majka, sada već odrasle žene, objasnila joj je da je njen suprug umro od alkoholizma. U trenutku kada se to dogodilo, Kalinga je bila trudna sa Popi, a već je imala dvije kćerke, Puspalalitah, koja sada ima 24 godine i četiri godine stariju Manilu Kanti. Iako je željela, nije mogla finansijski sve da iznese sama, pa je zato najmlađu djevojčicu dala na usvajanje.

"I ona se kao i ja, pitala da li će me ikada vidjeti ponovo. Svaki put kada bi neki par turista iz Britanije sa djecom, posjetio plantažu, oni bi se ponadala da sam to ja", kaže ona.

Nakon što je upoznala majku, Popi je sa porodicom otputovala u Kolombo, glavni grad Šri Lanke da upozna svoju stariju sestru Puspalalitah koje živi tamo i radi u fabrioci čaja. Kada je ugledala iznenadila se koliko liče, piše Blic.

"Odmah sam osjetila neku vezu sa njom. Dok me moji sadašnji roditelji nisu usvojili, ona me je čuvala i brinula o meni i sjeća se tog perioda", kaže Popi.

Prije nego što se zaposlila u fabrici čaja, Puspalalitah je željela da postane učiteljica, ali nije imala dovoljno novac da sebi priušti časove kompjutera niti kompjuter pa je napustila šlkolovanje. Sledeće godine, njena mlađa sestra, došla je iz Velike Britanije sa laptopom.

"Bila sam jako uzbuđena jer sam znala da je ovo prilika da svojoj rođenoj sestri pomognem da ispuni svoje snove", kaže Popi.

Inspirisana pričom svoje sestre, Popi je odlučila da pokrene humanitarnu akciju tokom koje će prikupiti stare laptopove koje bi donirala ženama koje rade na poljima čaja da bi mogle da se obrazuju.

Popi je sada u kontaktu sa svojom biološkom porodicom i odlazi na Šri Lanku, a dogovor je da ih bar jednom godišnje posjeti.