<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU ukinula proizvodne kvote: Da li će nas zapljusnuti talas jeftinog evropskog mlijeka?

Od danas, 1. aprila u Evropskoj uniji se nakon 30 godina ukidaju proizvodne kvote za mlijeko. Nije šala..

01. april 2015, 12:00

To podrazumijeva kraj restrikcija na tržištu i veću konkurentnost na tržištu, istovremno bi za rezultat mogao imati i značajnu ekspanziju mliječnog sektora u Evropskoj uniji.

Ono što bi se Briselu moglo obiti o glavu jesu sve brojniji protesti manjih mljekara, koji tvrde da  će ukidanje kvota dovesti do ogromnog porasta proizvodnje a oni neće moći da pokrivaju te troškove.

Tako su juče održani još jedni u nizu protesta malih proizvođača, koji nisu zadovoljni ukidanjem kvota za proizvodnju mlijeka.

Iz Evropske komisije ranije je istaknuto da ukidanje kvota ne mora automatski značiti teži položaj za manje proizvođače. Takvim proizvođačima oni su preporučili da se udruže u tzv. zadruge kako bi što kvalitetnije mogli pregovarati sa otkupljivačima, ali i da se usmjere ka proizvodima s većom dodatnom vrijednošću, poput sira.

Vijest o ukidanju kvota na proizvodnju mlijeka mogla bi se ticati i nas. Naime, ekspanzija mliječnog sektora bi se bukvalno mogla preliti i u Bosnu i Hercegovinu, ionako već zatrpanu uvoznim mliječnim proizvodima. Ova činjenica već sada zadaje ozbiljne boljke domaćim proizvođačima mlijeka. 


Iako analitičari prognoziraju da će se ekpanzija mliječne industrije dogoditi prevashodno prema tržtima zemalja u razvoju, odnosno u Aziji i Africi, bojazan BH proizvođača je na mjestu.


„Ukoliko naše tržište ovladaju proizvodi Evropske unije a domaći proizvođači ne uspiju izvoziti svoje proizvode prema Evropi,  domaća industrija naći će se na koljenima” argument je domaćih mljekara.


Prvi čovjek mljekarske industrije u RS Vladimir Usorac kazao je kako je višak visoko subvencionisanog mlijeka iz EU preusmjeren u BiH a da BiH istovremeno smanjuje otkup mlijeka ali i smanjuje cijene


On nije isključio niti mogućnost ponovnog izlaska na proteste zbog teške situacije u kojoj se domaći proizvođači nalaze.


Iz Evropske unije poručuju: treba ispuniti standarde i onda će se moći izvoziti u EU.


"Liberalizacija trgovine i konkurencija na otvorenom tržištu su glavne vrijednosti unutrašnjeg tržišta Evropske unije“ kaže za BUKU Andy McGuffie, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH


„Kako bi bili u mogućnosti da se nose sa pritiskom konkurencije na unutrašnjem tržištu EU, očekuje se da i bh. proizvođači i nadležne institucije usvoje neophodne reformske mjere i pokažu neophodni nivo usklađenosti sa standardima EU. Na taj način, bh. proizvođači ne bi samo bili u dobrom položaju unutar vlastitog tržišta već bi mogli prodavati svoje proizvode na čitavom tržištu EU sa 500 miliona potrošača“ dodaje portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH za naš portal.


On dodaje da je Evropska unija, putem fondova u proteklih deset godina vlastima osigurala milione eura kako bi pomogli BiH i proizvođačima da zadovolje standarde EU (približno 19 miliona eura pomoći; 3 miliona eura za tehničku pomoć u područjima sigurnosti hrane, fitosanitarnom i veterinarskom; 1.5 miliona eura za laboratorije/opremu; 6 miliona eura za kontrolu životinjskih bolesti; 6 miliona eura za granični prelaz Bijača uključujući relevantne prostorije; 2.3 miliona eura za identifikaciju životinja i sistem kontrole kretanja).


"Dodatno, brojni projekti tehničke pomoći za jačanje kapaciteta nadležnih vlasti BiH, naročito u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, do sada su korišteni iz IPA fondova i njihova približna vrijednost iznosi pet miliona eura. Uz projekte je iz IPA fondova do sada osigurana oprema vrijedna pet miliona eura kako bi bili podržani razni tehnički i informativni sistemi, sistemi za plaćanja i ostali sisteme u vezi sa poljoprivredom, zajedno sa grantovima za pomoć malim i srednjim preduzećima u konkuretnim-poljoprivrednim sektorima" kaže za BUKU MacGuffie.


Kako bi pomogli BiH da bude registrovana kao jedna od zemalja kojoj je dozvoljen izvoz mlijeka u EU, EU je organizovala posjetu Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo (FVO) kako bi procijenili provođenje "Protokola o mlijeku" i ocijenili zvanične kontrole proizvodnje i prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU.


"Izvještaj FVO procijenitelja koji je Ured EU za hranu i veterinarstvo napravio u januaru 2014. godine je jasno naglasio šta je urađeno i šta se treba uraditi." zaključuje za BUKU Andy McGuffie, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH