<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo zašto su hipsteri budućnost Britanije

Ekonomija uskih pantalona...

01. april 2015, 12:00

Hipsteri su budućnost Londona. Tako barem tvrdi autor Douglas McWilliams u svojoj knjizi "The Flat White Economy", koja je izazvala dosta pažnje u britanskoj javnosti.


Kako piše Guardian, autor u njoj predviđa da će sposobnosti ove supkulture, ali i njihov stil života i "ekosistem" koji ih okružuje, značiti budućnost britanskog prosperiteta.


Hipsteri osnivaju start-upove, u kreativnim su profesijama, rade na internetu - dakle njihovo polje djelovanja kreće se u oblastima koje su upravo motor razvoja novih ekonomija u metropolama širom svijeta.


Hipsteri su "zeleniji" i "fokusiraniji na etiku" od ostatka, tako da su u stanju izdvajati više novca na stvari koje ispunjavaju ove parametre.



Prema autoru knjige "The Flat White Economy", oni žive u zajedničkim stanovima ili u prostorima u kojima čak nema trpezarije, niti mjesta gdje mogu "odložiti svoju šolju kafe", tako da oni često nalaze mjesta "gdje mogu doručkovati", a kojih je sve više.


Uz to, oni ne nose klasična odijela, već uske pantalone, tako da je porastao broj prodavnica sa alternativnom odjećom. Uostalom, naziv knjige "Flat White Economy" aludira na omiljenu hipstersku vrstu kafe. ( "flat white" - espreso sa mlijekom )


Centar za ekonomska i trgovačka istraživanja Britanije je predvidio da će, zahvaljujući hipsterima, londonska ekonomija porasti za 15,4% u sljedećih pet godina - što je natprosječan rezultat. Cijela britanska ekonomija bi u istom periodu trebala porasti za 10,7 %


" Najviše doprinosa u rastu britanske ekonomije će dati one kompanije čije se funkcionisanje teško opisuje", kaže autor knjige i istovremeno šef Centra McWilliams.


U posljednje dvije godine u Istočnom Londonu su, tvrdi on, samo u okolini ulice Old Street osnovane 32 hiljade firmi, a isto toliko je otprilike otvoreno u Manchesteru i Newcastlu zajedno. Većina ovih novih kompanija pripadaju upravo "Flat white" ekonomiji.



Preveo za BUKU iz časopisa Reflex
Elvir Padalović
Foto: Časopis Reflex