<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

2883 gradjana Banjaluke odlučno reklo ne automobilima na Banj brdu/Šehitlucima

Cilj ankete bio je da se po prvi put u gradu direktno sazna mišljenje i potrebe građana o jedinoj rekreativnoj zoni u gradu koju koristi veliki broj ljudi.

05. april 2015, 12:00

Predstavnici neformalne grupe građana okupljenih u inicijativi “Rekreativna zona Banj Brdo/Šehitluci”, 11.03.2015. godine pokrenuli su internet Anketu na temu Banj brda/Šehitluka.

Anketa je trajala jedanaest dana, tačnije do 22.3.2015. godine i obuhvatila je odgovore 3,153 anketiranih osoba. Cilj ankete bio je da se po prvi put u gradu direktno sazna mišljenje i potrebe građana o jedinoj rekreativnoj zoni u gradu koju koristi veliki broj ljudi.

Rezultatima ankete je prikazano činjenično stanje, a to je da Rekreativna zona svakodnevno u svom prirodnom okruženju ugosti veliki broj građana Banjaluke i šire, koji su okupljeni oko istog cilja i želje, a to je da se Rekreativna zona mora očuvati kao prirodno rekreativno okruženje u kojem neće biti omogućeno kretanje motornim vozilima.

Kretanje bi kao i do sada bilo omogućeno pojedinim vozilima: vozilima hitnih intervencija, vozilima čistoće, dostavnim vozilima i vozilima građana koji žive u blizini.

„Navodna diskriminacija prema osobama sa posebnim fizičkim potrebama, koja se spominje od određenih osoba, ne postoji i građani su se i oko tog pitanja usaglasili i izjasnili da se samo tim licima omogući kretanje vlastitim vozilima, kao i organizovanim prevozom koji bi služio i drugim građanima koji nemaju naviku šetanja i rekreacije, a voljeli bi posjetiti Banj brdo/Šehitluke. Ovim se pobijaju sve špekulacije i zloupotrebljavanja ove grupe ljudi, koje su imale za cilj donošenja odluke o uklanjanju rampe.“, istakao je Goran Pivaševič, član neformalne grupe građana.



Dodaje da je ovo reprezentativan broj anketiranih ljudi iako je anketa urađena samo putem interneta.

"Ukoliko bismo radili anketu i u štampanom obliku sigurni smo da bi rezulatit bili u korist očuvanja Rekreativne zone i zabrane kretanja vozilima. Takođe, ovo predstavlja jednu od pozitivnih praksi koju predstavnici lokalnih samouprava koriste u razvijenim zemljama da bi saznali potrebe građana, samo što je ovdje jedina razlika u tome što su gradjani samoinicijativno sproveli ovu anketu", kaže on.

Pivašević poručuje da “Inicijativa Rekreativna zona Banj Brdo/Šehitluci nastavlja sa novim akcijama i popularizaciji jedine rekreativne zone u Banjaluci.

"Fejsbuk stranica Rekreativna zona Banj brdo/ Šehitluci trenutno broji 4800 članova i svakim danom se povećava. Pozivamo sve građane/građanke da se aktivno uključe u ovu inicijativu, da komentarišu, šalju fotografije i na neki drugi način doprinesu razvoju ove rekreativne zone. Posebno pozivamo one koji još nisu prepoznali korist kretanja u prirodi da se pridruže svojim prijateljima koji koriste tu zdravu naviku", ističe on.

Ovom prilikom žele i da se zahvale svima koji su odvojili svoje vrijeme i strpljivo odgovorili na sva pitanja te posebno onima koji su pomogli u realizaciji i obradi rezultata ankete.

Proljeće dolazi i pravi je trenutak da provedete svoje slobodno vrijeme aktivno u jedinim prirodnim plućima Banjaluke, Barnj Brdu/Šehitlucima”.