<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pali smo, ali imamo pravo na još jednu šansu

ROMAN “KRIVICA”

Roman "Krivica" je svjedočenje jednog vremena...

08. april 2015, 12:00

Roman “Krivica” autorke Sande Lojić iz Banjaluke nedavno je objavljen. Sanda Lojić, rođena je 1968. godine u Banjaluci. Radila je u medijima, marketingu, trgovini nekretninama, a bavila se i drugim poslovima.

Roman "Krivica" je svjedočenje jednog vremena, ranije je rekla autorka i naglašava da se kroz roman prožimaju društveno-politički i socijalni odnosi našeg društva, sa naglaskom na vrijednosti braka i porodice.

Sanda Lojić za BUKU je napisala:

ŽELIM DA PRIZNAM....


Kriva sam što sam se prije tačno godinu dana usudila napisati roman i to za 26 dana! Kriva sam i što je taj rukopis došao u ruke prof. dr Zorana Đerića iz Novog Sada! Sve ostalo je film...

Kada dođete u godine, evo priznaću, kada ravnih 46 milja gazite po banjalučkim ulicama, obrazovnim ustanovama iste, kafićima, plesnim dvoranama i kinotekama... Kada prođete transformacije koje se zovu Tito, moja Jugoslavija, raspad moje domovine, rat u BiH, gubitak najmilijih, samohrano roditeljstvo, neuspješan brak i poplave i pri svemu tome ostanete normalni... Kada vam karcinom oduzima redom prijatelje...Kada zavlada besparica i bezumlje...Kada je kompletno društvo kao nadrogirano i bez imalo svijesti, potrebe i želje da mu bude bolje, uspavano, depresivno, klonulo...Kada je sve više razvoda, a sve manje djece...Kada se na riječ porodica tek rijetki usude reći kako je to stub društva i jedino bogatstvo.....
U tom i takvom okruženju sjela sam i napisala roman Krivicu! Imala sam potrebu da kažem:“E, sad, dosta!!!“

Jeste, bio je rat, ali prije 20 godina. Jeste, ne možemo mijenjati svijet, ali možemo sebe i svoje bliže okruženje. Jeste, pali smo, ali imamo pravo na još jednu šansu i da se dignemo. Jeste, griješili smo i krivi smo. I drugi su krivi prema nama. Ali, postoji i oprost.

Tako se rodila KRIVICA. Vrištala sam na  316 stranica. Krivica je moja, koliko i vaša. Ali, hajde da zatvorimo vrata prošlosti, pomirimo se sa sobom i svijetom, zahvalno prihvatimo novo buđenje i uradimo sve što još možemo, ovako mali i ponizni, da ovaj svijet bude ljepše mjesto za naša pokolenja.

Roman Krivica je ugledao svjetlost dana 20. marta 2015 godine. Moj svijet je poprimio ljepše boje, a ja sam odlučila da sam, evo, srećna i ostvarena žena i majka! I ne mislim da sam sama u tome. Prepoznajem energije mnogih od vas. Znamo se!

Da li ste i vi jedan/na od njih???

Sanda Lojić

RECENZIJA ROMANA

Recenzija romana KRIVICA koju je napisao prof. dr Zoran Đerić iz Novog Sada

Krivica je roman koji bi mogle da potpišu, ali ne i da napišu, mnoge žene: voljene, pa ostavljene; koje su volele, pa se razočarale; koje su visoko letele i nisko padale; koje su radile, rađale, ostavljale iza sebe nešto – trajno, vidljivo, lepo, inventivno, ukusno, pa i prolazno; koje su u jednom trenutku bile pred zidom i dilemom – da li tu stati, ili proći glavom kroz zid, srušiti tako sve pred sobom, kako predrasude, tako i druge prepreke, kako materijalne, tako i duhovne (pa i etičke) prirode...

Krivica je, dakle, snažno, iskreno, autentično prozno delo, napisano u formi ispovesti, s namerom, pre svega, da se iznese jedna životna priča, koja ima svoje i lepe i ružne strane, srećne i tragične trenutke, ima svoju istoriju i sadašnjost... da li će imati i svoju budućnost, to, uostalom, zavisi od čitalaca samih.

Sanda Lojić je spisateljica kakvu Banja Luka još nije imala, a sada može i treba da je ima, kao i svi veliki gradovi, gde su književna dela na tržištu, na policama raskošnih knjižara, ali i u sve brojnijim rukama čitalaca.

Verujem da će ruke onih koji budu držali i čitali ovu knjigu ponekad zadrhtati, možda čak i poželeti da pocepaju ili barem preskoče neku stranicu, ali sve to ide u prilog autorki ovog romana i njenom izdavaču – ova knjiga nikoga neće moći da ostavi ravnodušnog!