<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ČUDNA STVORENJA 10 nevjerovatnih činjenica o hobotnicama zbog kojih će vam postati simpatične

Hobotnice su zaista jako čudna stvorenja. Iako biste pomislili na osnovu njihovog izgleda da se i te kako razlikuju od ljudi, naprotiv, one su nam veoma slične, a ovih 10 činjenica to i dokazuju.

14. april 2015, 12:00

1. Mnogo su pametne

Hobotnice mogu da sklope slagalicu, da prepoznaju ljudska lica, da otvore boce, da nađu izlaz i lavirinta i da same sebe zabave izmišljanjem igrica.


2. Pravi su morski mađioničari

Ove životinje mogu da nestanu i da se provuku i kroz najmanju rupu. Osim što umiju svuda da prođu, hobotnice umiju da otključaju brave i da odvežu čvorove.


3. Očas posla sebi naprave kućicu

Pošto im je svakog dana potrebna nova kuća, oni iznova pronalaze školjke, flaše ili bilo šta drugo što bi moglo da im pomogne u tome. Onda vrebaju svoj plijen.

4. Vrlo su uredne


Hobotnice su vrlo uredne, što se može vidjeti kada prave svoje kućice. Takođe, kada ženke legu jaja, one to rade vrlo elegantno i simetrično. 

5. Mogu da hodaju i da trče

Čak i na suvom, hobotnice mogu da trče i da hodaju. Zanimljivo, zar ne?


6. Nestaće vam bukvalno pred očima

Hobotnice mogu da nestanu za samo tri sekunde. One mogu i da mijenjaju boju, teksturu i svoj oblik da bi se uklopili u okruženje. A, ako ni kamuflaža nije dovoljna za odbranu od predatora, napraviće nešto poput dimne bombe, i nestati bez traga.


7. Umiju i da imitiraju


8. Iako izgledaju fino, hobotnice znaju da napadnu i same ajkule

Ove pametne životinje se ne plaše da napadnu ni same ajkule niti da kidaju pipke otrovne meduze portugalska krstarica.

9. Ne treba im pribor za jelo

Hobotnice posjeduju nešto poput oštrog kljuna i radulu, tako da ako njihovi pipci nisu dovoljni da otvore školjku, one će je bukvalno izbušiti.


10. Mogu da imaju seks sa svojim partnerom a da mu nisu blizu

Muški polni organ kod hobotnica nalazi se na kraju pipka, tako da ne mora uopšte da se pribije uz ženku da bi imali odnos.