<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jezgro komete 67P nije magnetizovano

BERLIN

Šta god da je izazvalo zgrudvavanje svemirskog kamenja prije nekoliko milijardi godina, to svakako nije bio magnetizam.

14. april 2015, 12:00

Mjerenja koja je obavila evropska robotska sonda "File" po slijetanju na kometu 67P prošlog novembra, pokazuju da jezgro komete nije magnetizovano, javili su naučnici.

Jedan broj astrofizičara je dosad smatrao da je za stapanje stijena u veća kosmička tijela u ranim fazama nastanka planeta bio odgovoran magnetizam.

U studiji objavljenoj u časopisu "Science", naučnici predvođeni Hans-Ulrihom Austerom sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu, u Njemačkoj, navode da podaci koje je "File" prikupio ne podržavaju navedenu teoriju.

"Da je površina magnetizovana, bilo bi prirodno očekivati povećanje jačine magnetnog polja sa približavanjem površini", rekao je Auster.

"Ako je 67P/Čurjumov-Gerasimenko predstavnica svih nukleusa kometa, onda se nameće zaključak da magnetne snage nisu imale nikakav uticaj na akumulaciju planetarnog gradivnog materijala većeg od jednog metra", naveo je on.

Alan H. Trimen, naučnik Lunarnog i planetarnog instituta u Hjustonu, u Teksasu, koji nije učestvovao u studiji, smatra da su rezultati vjerodostojni i da ukuzuju na uticaj drugih sila.

"Auster nije pronašao bilo kakvo magnetno polje i to sa vrlo osjetljivim instrumentima, tako da je malo vjerovatno da je magnetizam u solarnoj nebuli uticao na grupisanje objekata većih od jednog metra", kazao je Trimen, prenosi AP.

"Čini se izglednije da je do toga došlo pod dejstvom elektrostatike ili gravitacione privlačnosti", istakao je on.

Predstavljeni rezultati dobijeni su naučnom analizom podataka koje su prikupili "File" i sonda "Rozeta" koja leti uporedo sa kometom tokom njene eliptične putanje oko Sunca.