<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Erol Mujanović: Sve vrste rekreativnog trčanja doživljavaju pravi procvat

Trčanje je dostupan, jeftin i jednostavan hobi, a ono što je najvažnije jeste da je napredak vidljiv odmah.

18. april 2015, 12:00

Trčanje je danas najmasovniji hobi na Planeti i njegova popularnost raste iz dana u dan. Bilo da se trče 42 km duge i  teške maratonske trke ili se sasvim opušteno džogira po 10-20 minuta dnevno, sve vrste rekreativnog trčanja doživljavaju pravi procvat.

Napredak je očigledan, kako u razvijenim zemljama gdje je ovaj trend započeo 1970-ih, tako i  širom Balkana, gdje, u posljednje 2-3 godine, broj ljudi koji trče radi bolje forme i oslobađanja od stresa bilježi drastičan porast u svim gradovima.

Trčanje je dostupan, jeftin i jednostavan hobi, a ono što je najvažnije jeste da je napredak vidljiv odmah. U slučaju redovnih treninga, od, recimo, 3 puta sedmično, poboljšanje će biti primjetno svake sedmice, što je veoma motivirajuće za početnike.

U Bosni i Hercegovini, trčanje je ušlo u sve sfere društva i treninge rekreativnog trčanja  upražnjava veliki broj ljudi, od poznatih ličnosti iz svijeta mode i manekenstva, preko poznatih sa TV ekrana, pa do studenata, menadžera, diplomata, bivših sportista.  

Sve su to profili osoba koje možete sresti dok trčite. Sličan je i profil osoba u školama trčanja koje se pokreću širom BiH. Nakon što je prije 3 godine udruženje Marathon pokrenulo školu trčanja Klix u Sarajevu, taj trend je nastavljen u Banjaluci, Tuzli, Bijeljini, kao i u drugim gradovima širom BiH, što je odličan znak.  

Škole trčanja doživljavaju ogroman uspjeh, jer u relativno kratkom roku, od samo par mjeseci, uspijevaju od trkača početnika napraviti polumaratonce koji su počeli od nule i koji za 2h30 mogu istrčati preko 20 km.

Polaznicima se, dakle,  pomaže da realizuju ono što su  mislili da je apsolutno nemoguće. Nivo sreće i zadovoljstva polaznika na kraju ciklusa treninga je teško opisiv riječima i donosi pozitivne promjene u svim sferama života.

Takođe, cijeli proces treninga u školi trčanja rezultira boljom formom, ljepšim izgledom i vitkijom figurom, smanjenjem stresa i puno većim nivom energije  u životu, tako da gotovo niko od trkača koji prođu kroz školu trčanja više ne prestaje trčati.

Kada govorimo o rekreativnom trčanju u BiH, Udruženje „Marathon“ Sarajevo je lider u BiH u organizaciji masovnih sportskih manifestacija, odnosno utrka, i to je aktivnost kojom se uspješno bavi već deset godina. Među brojnim društveno odgovornim projektima koje udruženje „Marathon“ organizuje, tu su svakako polumaratonske utrke u Sarajevu, koje privlače  i do 1000 učesnika iz cijelog svijeta, ali tu su i brojne druge aktivnosti poput stress management programa i programa treninga za kompanije.

Organizacija polumaratonske trke jeste najveći poduhvat i jedan od najkorisnijih projekata za lokalnu zajednicu, jer se direktno radi i na razvoju turizma i lokalne ekonomije, zahvaljujući par stotina ili hiljada noćenja tokom polumaratonskog vikenda. 

U organizaciji utrka međunarodnog karaktera, Sarajevu su se s vremenom pridružili i mnogi drugi gradovi u BiH (Zenica, Bihać, Bijeljina, Brčko, itd.) a poseban hit u 2015. godini će biti Prvi banjalučki maraton, koji će biti veliki proljetni skup trkača iz ovog dijela Evrope.  

Predviđen je dolazak najmanje  40 trkača samo iz Sarajeva. Prave efekte ovako pozitivnog projekta Banja Luka će tek da osjeti i za nadati se da će podrška projektu samo rasti.


Erol Mujanović je suosnivač udruženja Marathon Sarajevo, koje unazad deset godina organizuje sarajevski polumaraton. Ujedno je i trener u školi trčanja Klix, koja broji 140 polaznika. Rekreativnim trčanjem bavi se već 20 godina, a učestvovao je na preko 50 maratona i polumaratona na nekoliko kontinenata, od Rejkjavika preko Madrida, Rima, Bejruta i Dubaia.  

Bavi se veoma odgovornim menadžerskim poslom i 5 treninga trčanja sedmično predstavljaju za njega svakodnevnu „higijenu“, odnosno najbolji način za eliminaciju stresa, za jačanje duha i tijela i za spremnost kakvu zahtjeva današnji moderni i brzi način života.

„Rigoroznijim upravljanjem vremenom sam davno izbacio mnogo sitnih parazitnih aktivnosti koje neprimjetno jedu vrijeme, pa tako mogu odvojiti svaki dan po 1h za trening, što mi se vraća mnogostruko, jer imam puno više energije i puno sam produktivniji na poslovima.“