<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nikada nećemo pristati na ukidanje Dana RS-a

Nedeljko Čubrilović

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u entitetskom parlamentu obrazložio Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i o ovom dokumentu je počela rasprava, i pored činjenice da su ga neprihvatljivim ocijenili OHR i Delegacija Evropske komisije u BiH.

15. april 2015, 12:00

Čubrilović je ustvrdio da Ustavni sud BiH treba da odbije zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske. 
Ustavni sud BiH bi, naveo je, trebao da donese odluku da "ne postoji diskriminacija" u Zakonu o praznicima RS-a.

Nikada nećemo pristati na ukidanje Dana RS-a, ukoliko bi neko donio odluku o ukidanju 9.januara kao Dana RS- naveo je Čubrilović u obraćanju entitetskom parlamentu ponovivši da je Izetbegovićev zahtjev politički, a ne zasnovan na pravu. 

Tvrdi da je u tom zahtjevu sadržana „neprikrivena namjera rušenja legaliteta i legitmiteta RS-a i dejtonskog ustavnog uređenja BiH. 

Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH i sve one koji ovakvim i sličnim inicijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima, da nikada nećemo odustati od Dana RS-a i njegovog obilježavanja - rekao je Čubrilović. 

Kaže da je namjera entitetskog parlamenta da pošalje poruku o opredijeljenosti za „iskrenu toleranciju i jednako pravni status i poštovanje prava svakog čovjeka i građanina u ovoj zemlji“. 

Istovremeno, osporit ćemo saradnju i postojanje političkim strankama i njihovim liderima, koji BiH i njene entitete smatraju samo sa stanovišta različitog tumačenja državnog uređenja, uzroka, karaktera i posljedica tragičnih sukoba. Oni bi konačno morali da prihvate dejtonski model države i društva BiH, jer će u protivnom ova zemlja ostati prikovana na samo dno evropskih procesa te uporno sputavana zahtjevima za centralizovanim uređenjem... – rekao je Čubrilović. 

U obraćanju parlamentu citirao je stavove iz predložene deklaracije te pozvao Ustavni sud BiH da usvoji prethodni prigovor parlamenta RS-a te odbaci Izetbegovićev zahtjev.

Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.