<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li znate šta su svemirske crvotočine?

Svemirska crvotočina predstavlja tunel koji spaja dvije udaljene tačke u prostoru i vremenu, čineći neku vrstu prečice kojom bi bilo moguće skratiti duga putovanja širom univerzuma.

15. april 2015, 12:00

Iako postojanje crvotočina teorijski nije nemoguće, za sada se termin koristi samo u naučnoj fanstastici.
Davne 1935. godine fizičari Albert Ajnštajn i Nejtan Rozen uzeli su u obzir mogućnost postojanja “mostova” koji bi povezivali dvije prilično udaljene tačke u svemiru predstavljajući prečicu zahvaljujući kojoj bi se uštedjelo na vremenu. Ovi portali ne moraju povezivati isključivo dvije tačke unutar jednog univerzuma, oni bi mogli da povezuju i dva različita univerzuma. 

Crvotočine sadrže dva otvora, najvjerovatnije kružnog oblika, i tunel koji ih povezuje. Iako ih matematički predviđa Ajnštajnova opšta teorija relativnosti, naučnici do današnjeg dana nisu uspjeli da otkriju njihovo postojanje. Negativnu masu crvotočine bilo bi moguće opaziti pomoću uticaja koji bi njihova gravitacija izvršila na svjetlost koja prolazi pored njih. 

Pojedine teorije ukazuju na to da bi na krajevima crvotočine mogle da se nađu dvije crne rupe, ali sam nastanak crnih rupa do sada nikada nije proizveo crvotočinu. 

Međutim, čak i da zaista postoje, putovanje kroz njih bilo bi komplikovano iz više razloga. 

Prvi je veličina. Primordijalne crvotočine postoje verovatno na mikroskopskom nivou od oko 10–33 centimetara. Ipak, kako se univerzum neprestano širi, moguće je da bi se samim tim uvećale i njihove dimenzije. 

Drugi problem je njihova stabilnost - ove vrste tunela urušile bi se za veoma kratko vrijeme. Ali nedavno naučno otkriće pokazalo je da bi egzotična materija - koju ne treba poistovećivati sa crnom materijom ili antimaterijom, mogla znatno da produži ovaj vremenski interval. Ipak, ni to ne bi riješilo problem u potpunosti jer bi i dalje postojala mogućnost da standardna materija crvotočine destabilizuje portal. 

Uprkos svim preprekama, stručnjaci nastavljaju da istražuju ovaj koncept kao metod svemirskog putovanja, sa nadom da će buduća znanja i tehnologije jednog dana omogućiti njihovu upotrebu.