<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bogatstva Zemlje viđena iz svemira (FOTO)

Evropska svemirska agencija nikada nije imala glamurozne misije, poput Apollo, ali je zato lansirala neke od najnaprednijih satelita za posmatranje Zemlje.

19. april 2015, 12:00

ESA Envistat je najveći opservacioni satelit ikad sagrađen.

Od 2002. on kruži oko naše planete i prikuplja vrijedne informacije o našem okruženju i opasnostima od klimatskih promjena. Kontakt sa tim satelitom iznenada je izgubljen u aprilu 2012. ali je bogatstvo prikupljenih informacija trajno.

Svake nedjelje ESA objavi nove satelitske snimke koje je napravio Envistat i drugi sateliti. Oni nam pružaju pogled na našu planetu kakav nikada nismo imali.

Foto: Envisat / ESA
Foto: Envisat / ESA

Oblaci prelaze preko Sjevernog mora. Danska je u Donjem desnom uglu, a Norveška u centru.

Foto: Envisat / ESA

Amazon reka u srcu brazilske prašume. Vegetacija je ružičasta – što tamnija boja, to je vegetacija gušća.

Foto: Envisat / ESA

Sjever Kine i Žuta reka koja teče ka Žutom moru. Peking i Tjencin se vide kao osjenčeni krugovi u središnjem dijelu fotografije.

Foto: Envisat / ESA

Okavango rijeka teče od Angole ka Bocvani. Ovde je prikazana granica između Namibije i Angole.

Foto: Envisat / ESA

Delta Okavango rijeke u Bocvani. Ružičasta masa u središtu je Poglavicino ostrvo.

Foto: Envisat / ESA

Centralni plato Anadolije u Turskoj. Drugo najveće jezero u toj zemlji – Tuz – nalazi se s desne strane. Tokom ljeta, voda isparava i ostaje debo sloj soli.

Foto: Envisat / ESA

Kimberli regija u Zapadnoj Australiji. S donje lijeve strane su Rouli koralni grebeni, a s gornje desne Argil, najveće vještačko jezero u Australiji.

Foto: Envisat / ESA

Nesvakidašnji pogled na Irsku, Veliku Britaniju i Francusku bez oblaka. Zeleni i bež prelivi su sedimenti koji se kreću.

Foto: Envisat / ESA

Virugna planine u Ruandi, opasni lanac aktivnih vulkana

Foto: Envisat / ESA

Panamski kanal. Šarene tačke u središtu slike, na vrhu i dnu su brodovi koji ulaze i izlaze iz kanala.

Foto: Envisat / ESA

Ledeni prekrivač Grenlanda, najvećeg ostrva na svetu. Bijele tačke na dnu slike su sante leda.

Foto: Envisat / ESA

Fotografija Arktičkog kruga, napravljena mjesec dana prije nego što je ESA izgubila kontakt sa satelitom. Arhipelag Novaja Zemlja se nalazi s lijeve strane, a kopno Rusije s desne.


Foto: Envisat / ESA

Poljoprivredno zemljište na jugozapadu države Vašington. Sitne linije u pojedinim dijelovima fotografije su zapravo tragovi velikih plugova.

Foto: Envisat / ESA

Dine u Namibijskoj pustinji koje je napravio korejski Kompstat-2 satelit. Plave i bijele oblasti su isušeno riječno korita Tsauhaba.

Foto: Envisat / ESA

Klirvoter jezera u Kvebeku, zapravo predstavljaju jedinstvenu vodenu površinu na dve depresije stvorene udarom meteorita prije 200 miliona godina.

Izvor B 92