<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Znatno manje oboljelih od respiratornih infekcija

U Republici Srpskoj je od 6. do 12. aprila prijavljeno 1.141 lice sa akutnim respiratornim infekcijama i 431 sa oboljenjima sličnim gripu, podaci su Republičkog instituta za javno zdravstvo.

17. april 2015, 12:00

Specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić-Vukmir rekla je Srni da je sada već uočljiv značajan pad broja prijavljenih slučajeva obje vrste infekcije.

Ona je navela da je od početka sezone, odnosno od novembra do danas, u svim domovima zdravlja u Srpskoj registrovano 49.520 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, te 16.713 od bolesti sličnih gripu.

"Incidencija oboljenja sličnih gripu najviša je na regiji Banjaluka, Doboj i Trebinje", navela je Vukmirova.

Ona je istakla da je većina oboljelih predškolskog i školskog uzrasta.

Vukmirova je rekla da je u bolnicama Srpske od 6. do 12. aprila prijavljen jedan slučaj teške respiratorne infekcije koji je zahtijevao hospitalizaciju, dok je od početka sezone ukupno prijavljeno 63 oboljelih.

"Veće bolnice, kao što su Prijedor i Bijeljina, do sada nisu prijavile nijedan ovakav slučaj, što ne znači da zaista i nije bilo hospitalizovanih slučajeva koji su odgovarali teškoj respiratornoj infekciji", rekla je Vukmirova.

Ona je dodala da u Srpskoj za sada nema prijavljene epidemije gripa.

Vukmirova je rekla da se u sezoni influence uzimaju uzorci od svakog hospitalizovanog slučaja teške akutne respiratorne infekcije u svim bolnicama Republike Srpske.

"Od do sada pristiglih i testiranih uzoraka u laboratoriji Instituta, 62 odsto uzoraka je negativno na viruse influence. Od pozitivnih uzoraka najviše je utvrđeno influence A /H3/ - 15 odsto, dok je na influencu A /H1N1/ pozitivno 13 odsto uzoraka, a procenat uzoraka pozitivnih na virus influence B je 10 odsto", rekla je Vukmirova.

Ona je rekla da je u prethodnih 15 dana u porastu broj pozitivnih uzoraka na virus influence B, što se dešava širom Evrope.

Vukmirova je pojasnila da su virusi influence B u pravilu infekcije sa lakšim tokom i ne uzrokuju veće epidemije, nego su uzročnici epidemija u kolektivima /škole, vrtići, domovi/.

Prema podacima kojima raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost influence u Evropi je već uveliko u opadanju.

"Nijedna zemlja u Evropi nije prijavila ni visoku ni srednju aktivnost influence, što pokazuje da je vrhunac sezone već uveliko iza nas", kaže Vukmirova.