<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Negativne misli? Riješite ih se!

Lako je biti negativan. Ljudski um je programiran da detektuje i zadržava se na negativnim događajima i okolnostima.

18. april 2015, 12:00

Ali kako možemo izbaciti negativne misli iz života? Probajte jednu od ovih pet ideja:

1. Izbacite ih (bukvalno)

Evo jednostavnog načina da zaustavite negativne misli: zapišite ih, pocjepajte i bacite u smeće! U nedavnoj studiji sprovedenoj na Ohio State Univerzitetu, grupa ljudi je bila zamoljena da zapiše svoje negativne misli na ceduljicama i da ih kasnije bace u smeće.

Druga grupa je zamoljena da ih napiše, ali da ih ne baci, već drži uz sebe. Rezultat? Istraživači su otkrili da bacanje negativnih misli bukvalno pomaže u odbacivanju misli mentalno.

2. Ometajte ih sami sebi (na pravi način)

Koristite diverziju da biste skrenuli pažnju sa negativnih misli, ali sa jednim upozorenjem: pobrinite se da imate fokusiranu diverziju. Drugim riječima, nemojte samo pustiti um da luta.

Studije pokazuju da je bolje imati koncentrisanu diverziju, jer bi um koji luta mogao dovesti ponovo do negativnih misli. Neki prijedlozi: slušajte muziku, prošetajte ili počnite da pišete dnevnik.

3. Iskazujte zahvalnost

Naša sjećanja nisu uklesana u kamen. Istraživanja ukazuju na to da sjećanja nekih neprijatnih iskustava mogu biti progresivno uvećana u našem umu, što dovodi do negativnog razmišljanja.

Srećom, ove studije takođe pokazuju da izražavanje zahvalnosti dovodi do podsjećanja na lijepe uspomene, i čak može neutralna ili negativna sjećanja pretvoriti u pozitivna. Počnite pisati dnevnik zahvalnosti, ne mora biti ništa posebno, možete i u svoj telefon svako veče napisati dobre stvari koje su vam se dogodile taj dan i na kojima ste zahvalni.

4. Označite svoje misli

Umjesto da kažete:"Moj život je tako težak." Pokušajte reći:"Mislim da je moj život težak." Praveći ovu suptilnu (ali svjesnu) razliku, amortizujete stvari između vaših misli i vaše emocionalne reakcije na nju.

Drugim riječima, trenirate sami sebe da istinski razumijete da vi niste vaše misli. Možete imati negativne misli, ali ne nužno i neželjenu reakciju na njih.

5. Prestanite se truditi

Pa zar nije poenta ovog članka da eliminišemo negativne misli? Istina je da se ne trebamo osloboditi baš svih negativnih misli. One su ipak kao i emocije, prirodni dio ljudskog stanja. U stvari, zdrava doza negativnog razmišljanja može ponekad biti okidač za promjene.

Takođe biste mogli jednostavno prizvati svoje negativne misli kao oblik zaštite. Pokušajte reći ovo: "Hvala mozgu za razmišljanje - shvatam da pokušavas komunicirati sa mnom." Ovim pristupom umjesto mijenjanja svojih misli, vi mijenjate svoj odnos prema njima.

Istraživači ovih pristupa Brook Marcks i Douglass Woods kažu:"Borba sa vlastitim mislima je kao živi pjesak. Posmatrajte svoje misli. Zamislite da dolaze iz vaših ušiju na malim znacima koje nose vojnici dok marširaju. Dozvolite vojnicima da marširaju ispred vas, poput parade.

Ne raspravljajte se sa znacima, ne izbjegavajte ih. Samo gledajte kako prolaze pored vas."

Izvor Huffingtonpost.com, za BUKU prevela Kristina Đurić