<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

10 najboljih Evropskih nacionalnih parkova za koje vjerovatno nikada niste čuli

Skrivene prirodne ljepote...

19. april 2015, 12:00

Možda jedno od najstarijih zaštićenih područja u Alpama, a opet, divlja jezera i planine ovog nacionalnog parka turisti obično zaobiđu, jer radije posjete popularnije destinacije na sjeveru Italije. Ljeti, turisti ovdje mogu planinariti, uživajući u divnom pogledu. Orco, Soana i Coqne doline su velika područja za istražiti, kao i sela sa tradicionalnim kućama od kamena. Ponuda smještaja je široka, a park nudi i usluge vodiča.


Triglav, Slovenija


Vintgar Gorge, Triglav national park.



Jedini u Sloveniji, Triglav nacionalni par je alpsko prostranstvo na sjeverozapadnom uglu države. Iako ga možete posjetiti tokom boravka u turističkom mjestu Bled, koje se nalazi tik uz granicu parka, još ljepše ćete ga doživjeti ako budete boravili u samom parku. Ostrvo Bohinj možda nema crkvu na ostrvu kao Bled, ali je daleko mirnije i lako je naći mjesto za Božićne praznike u nekoj od drvenih kućica u selu pored. Možete planinariti, voziti bicikl, kanu ili samo veslati u bistroj vodi.

Oulanka, Finska

Oulanka National Park, Finland



Oulank nacionalni park izgleda zanosno tokom čitave godine. Karhunkierros staza, koja prolazi kroz najpopularniju rutu za planinarenje u Finskoj, dugačka 80km, može zahtijevati i 7 dana da se obiđe - kroz šume i preko rijeka sa drvenim mostovima. Preko noći možete besplatno prespavati u kolibama pored puta. Postoje i kanu rute kroz brzake rijeke, kao i lakši putevi kojima se možete spustiti. Osnovan 1956. godine, park je poznat po irvasima i miksu različitih rijetkih biljaka.

Peneda-beres, Portugal

Terraced fields near Soajo, Peneda-Geres national park.



Divlji Garvano poniji slobodno trče ovim nacionalnim parkom na sjeveru Portugala, možete čak i da skočite na leđa nekom pitomom poniju za jahanje kroz hrastove šume i planine. Pored prirodnih ljepota, tu se nalaze i ostaci nekadašnjih naselja: rimski putevi sa miljokazima starim 2.000 godina. Serra do Geres je najpopularnije naselja parka, gdje možete pronaći i bazene. Svakog petka 13-og, selo Montalegre uživa u Noite das Bruxas, uličnoj žurci sa lokalnim likerom od meda.

Saxon Switzerland, Njemačka

22 Oct 2013, Germany --- The sun rises above Saxon Switzerland near Rathen, Germany, 22 October 2013. Photo: Sebastian Kahnert/ZB --- Image by   Sebastian Kahnert/dpa/CorbisautumnCentral EuropeEuropegeographyGermanynatural worldrockSaxonysciencesseasonstourismtravelweather



Ovaj region istočne Njemačke sa više od 700 vrhova za penjanje i stotinama kilometara označenih staza, pun je dramatičnih i neobičnih pejzaža. Osnovna atrakcija parka je Bastei, stijena visoka 194 metra, iznad rijeke Elbe, povezana mostom od pješčanog kamena koji je sječe. Malerweg staza, dugačka 112km, je ruta kroz pejzaž koji je poznat po tome što je inspirisao mnoge slikare i umjetnike. Park se širi i na Češku.

Sarek, Švedska

Sarek National Park, Swede



Stvari koje nećete naći u Sarek-u: obilježene staze, kolibe, kafice, druge ljude... Stvari koje ćete naći: oko 100 glečera, 6 najviših švedskih vrhova i brzaka. Turistička zajednica savjetuje dobro snalaženje na mapi - čitanje i poznavanje ove vrste terena, za one koji žele da ga posjete. Sastoji se od 2.000 kvadratnih kilometara netaknute prirode, što ga čini prirodnim igralištem za iskusne avanturiste. Moguće je i pridružiti se grupi, kako biste imali iskusnog vodiča za vaše putovanje jednom od posljednjih evropskih divljina.

Kalkalpen, Austrija

C01HW0 Mt Widderstein and Mt Muttelbergkopf as seen from Mt Walmendinger Horn, Allgaeu, Kleinwalsertal, Vorarlberg, Austria, EuropeMtWiddersteinMtMuttelbergkopfseenMtHornWalmendingerAllgaeuKleinwalsertalVorarlbergAustriaEuropeAustrianbackdropbackdropschainchainscountrysidedaydaylightdaytimeduringEuropeanexteriorexteriorsfromHornKalkalpenlandscapelandscapeslooklook-outlook-outslookoutlookoutsmoMuttelbergkopfnaturenobodyoutoutdooroutspanoramapanoramaspanoramicphotophotosrangerangesrangyregionregionssceneriessceneryscenicseenshotshotsthevalleyvalleysviewviewsvistavistasWiddersteinwideOsterreichosterreichischosterr



Jedan je od najvećih šumskih regiona u Evropi. Kroz gusto drveće, rijeke, kanjone i klisure možete proći kao penjači, biciklisti, šetači ili skijaši. Na raspolaganju su i oblilasci sa rendžerima, koji vas mogu odvesti u srce šume i pomoći vam da uočite dijvljači, od pigmejske sove do crnog tetreba i njihovih komplikovanih rituala udvaranja.

Rago, Norveška

DEANXN Lagoons in Rago National Park, Nordland county, Norway, Scandinavia, EuropeLagoonsRagoNationalParkNordlandcountyNorwayafterglowambianceambientareaareasatmosphereatmosphericbackdropbackdropsbarrenbarrennessbodiesbodycountrysidecountydaydaylightdaytimeduringEuropeEuropeaneveningexteriorexteriorsfilledfullhillhillshillyinlagoonLagoonslagoonslakelakeslandscapelandscapeslightmeagermeagremoodmood-filledmountainmountainedmountainousmountainsnationalNationalnaturenobodyNordlandNorthNorthernNorwaynorwegianofoutdoorparkParkparksphotophotosRagorangyregionregionsrockrocksrockyrollingScandinaviaScandinaviansceneriessceneryscenicshotshotsskystarknessstonesunsetsunsetsthewaterwaters



Čak i dijelovi Nordland regije koji ne pripadaju parku su nevjerovatni. Neravne formacije stijena i strme planine pružaju fanatastičan pejzaž. Jedna od najvažnijih atrakcija je Litluverivassforsen vodopad, na ivici Litluvervatnet jezera. Postoje rute za šetanje, kao i kabine pored puta u kojima možete prespavati. Sjunkhalten i Junkerdal nacionalni parkovi su takođe na dohvat ruke onima koji žele dalje istraživati.

Port-Cros, Francuska

B5W17T Porquerolles island  Port-Cros national park  Hyi  res  France  EuropePorquerollesislandPort-CrosnationalparkEuropeFrancehorizontalHyi  resislandnationalparkPorquerollesPort-CrosseaseasidewaterEuropeFrancehorizontalHyi  resislandnationalparkPorquerollesPort-Crosseaseasidewater



Samo 1km široko i 3km dugačako, ovo divlje područje ima obilježene staze; pruža fantastičan pogled na blistavo more. Zaštićeni status proteže se i 600m oko obale, tako da je čista voda bogata zaštićenim morskim životom. Najbliži grad je Hyeres, poznat po svojim baštama i palmama.

Ordesa, Španija

Ordesa national park, spain



Najstariji španski nacionalni park nudi neke od najboljih planinarenja po Pirinejima, ali je slabo poznat van granica Španije. Čuven je po svojim 3 km dubokim glacijalnim dolinama, koje sve vode do 3,355 m visokog vrha Monte Perdido, sa stazama na svim nivoima. Većina šetnji počinje u Praderi, informativnoj tački u Ordesa dolini, gdje postoji i parking. Kasni jun i rani jul najbolje je doba zbog bogate flore parka.

Izvor The Guardian, za BUKU prevela Kristina Đurić