<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako jesti zdravije, a i dalje uživati u hrani

Evo kako da poboljšate svoju ishranu, bez žrtvovanja hrane koju volite.

18. april 2015, 12:00

Doručkujte dobro

Ovo ne mora biti teško. Glavnu stvar koju treba da uradite jeste da dodate proteine koji povećavaju sitost. Kajgana od dvoje jaja sa špinatom je savršen doručak. Ako nemate vremena za to, dobra opcija je i grčki jogurt sa isjeckanom bananom. Čak je i jabuka sa puterom bolja od žitarica.

Birajte piće

Najlakše je izbaciti nepotrebne kalorije tako što ćete prestati piti gazirana pića. Zamijenite ih mineralnom vodom sa limunom ili limetom. Što se tiče toplih pića, dodajte im cimet, a zeleni čaj pomaže u sagorijevanju sala.

Nagodite se sa sobom


Svaki plan koji se bazira na isključivosti tipa “ješću samo brokulu i ništa drugo” osuđen je na propast. Umjesto toga, dozvolite sebi nagodbe sa “ako-onda”. Na primjer: "Ako ne doručkujem, onda ću pojesti malo govedine i jabuku, ne kroasan" ili "Ako mi se nešto bude grickalo, onda ću uzeti orahe, bademe ili slično..."

Varajte umjereno

Uvijek postoji dan kada pokleknemo i ne držimo se zacrtanog plana ishrane. Vjerovatno biste sebi trebali dozvoliti jedan obrok kada vam je sve dozvoljeno dok sjedite za stolom. Ali nemojte pretjerivati!

Jedite više slatkog krompira (batat)


Bogat je kalijumom i vitaminom A. Iako većina ljudi ne zna da ih skuva pravilno, što je smiješno jer je to u osnovi krompir. Najbolje opcije su: 1. Nabosti ih na viljušku i staviti u mikrovalnu; 2. Isjeckati ih na kriške, preliti uljem, posuti paprikom i preći 20 do 25 minuta; 3. Ogulite ih, prokuvajte i ispasirajte, možete dodati i puter.

Jedite više maslaca

Maslac sadrži vitamin D, fosfor i kalcijum koji snižavaju krvni pritisak. Takođe, mnoge studije pokazuju da zasićene masti nisu dijetalni monstrum kao što se mislilo 1980. godine.

Učinite zeleno povrće ukusnijim

Da, trebali biste jesti brokule, od višestruke su koristi. Ali to ne znači da moraju biti neukusne. Kada ih pravite, prvo ih malo propržite na maslacu, onda ih malo poprskajte vodom i ostavite da se pare. Takođe biste trebali jesti i špinat, koji možete praviti sa kokosovim uljem i pomiješati sa bijelim lukom.

Jedite ugljikohidrate ako se bavite fizičkom aktivnošću

Trik je da ih jedete onoliko koliko se bavite fizičkim aktivnostima. Ako se vaše vježbanje svodi na kuckanje po tastaturi, bilo bi dobro da se klonite riže, krompira i hljeba. Ako redovno vježbate, vjerovatno možete povremeno pojesti i kesicu čipsa.

Napravite 48-časovnu pauzu od alkoholnih pića sedmično

Da, postoje dokazi da je crveno vino dobro za zdravlje, ali to ne znači da ga treba piti svake noći. Jedan dan pauze nije dovoljan vašem tijelu, potrebno je 48 sati da se organizam oporavi od štete. Svako može preživjeti ponedeljak i utorak bez alkohola.

Jedite “pravu” hranu

U osnovi, to je sve što raste iz zemlje ili je životinjskog porijekla. Izbjegavajte sve one industrijske proizvode koji su samo jestiva zamjena za pravu hranu.

Izvor The Guardian, za BUKU prevela Kristina Đurić