<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Maciću 10 godina zatvora za zločine u Konjicu

Sud BiH osudio je Ibru Macića na 10 godina zatvora za ubistvo četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace, kod Konjica, kao i za zločine počinjene nad zarobljenicima logora "Musala".

17. april 2015, 12:00

Macić je osuđen da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je teretila Macića da je kao pripadnik Armije BiH 13. juna 1992. godine u selu Blace, opština Konjic, ubio četiri starice srpske nacionalnosti, čija tijela nikada nisu pronađena.

Macić je osuđen za ubistvo Ane Kuljanin, rođene 1908. godine, Danice Kuljanin /1910/, Cvije Kilibarda /1912/ i Jelke Kilibarda /1910/, koje je našao u kući kako sjede na krevetu i u njih ispalio više metaka iz poluautomatske puške.

Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je od aprila do oktobra 1993. godine u prostorijama Osnovne škole "Musala" u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti, učestvovao u mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima.

Čitajući presudu, sudija Davorin Jukić je rekao da je Macić optužen da je početkom maja 1993. godine nečovječno postupao prema zatvoreniku Petru Petroviću udaravši ga drvenom letvom po nogama i leđima, nanijevši mu fizičku i psihičku bol.

Macić je optužen i da je u avgustu 1993. godine na seksualni odnos prisiljavao četiri zarobljenika, koji su izjavili da im je naređeno da se skinu goli i stavljaju jedan drugom polni organ u usta, a onda u anus, nakon čega je Macić iz vatre izvadio zapaljenu letvu i pržio ih po genitalijama, dok su oni vrištali i gubili svijest.

U presudi se navodi da je Macić u više navrata pretukao zarobljenike u školi "Musala" Zdenka Ljalja, Igora Dragića i Gorana Nikšića, kao i Dragutina Pržulja, kome je psovao "ustašku majku" i udarao ga pendrekom po cijelom tijelu.

On se tereti da je 7. jula 1993. godine u večernjim časovima u prostorijama OŠ "Musala" učestvovao u mučenju hrvatskog zarobljenika, koji je morao potpisati izjavu koju mu je dao, nakon čega mu je po tijelu gasio cigarete.

Maciću je suđeno po Krivičnom zakonu SFRJ jer je zločin počinjen u vrijeme važenja ovog zakona. Tužilaštvo BiH i okrivljeni imaju pravo žalbe na ovu presudu.

Macić je zbog lošeg imovinskog stanja oslobođen plaćanja sudskog procesa.