<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tri načina da lakše savladate ljubomoru

Ljubomora je sastavni dio ljudske prirode. Htjeli bismo biti srećni kada se nekome dešavaju lijepe stvari, ali u isto vrijeme želimo da se to i nama desi. Čak možda poželimo i pažnju koju dobijaju. Ljubomora je možda u ljudskoj prirodi, ali to ne znači da je zdrava. Postoji linija koju ne želite da pređete.

19. april 2015, 12:00

Da li ste ikada pročitali neki status na društvenim mrežama u kome vaši prijatelji ili poznanici pišu o nečemu divnom što su uradili ili što im se desilo? Srećni ste zbog njih i onoga što su učinili, ali nešto vas tišti duboko u duši. Možda samo pomislite "Zašto se to meni nije desilo?". Čak i ako ste mnogo toga postigli ove godine, opet bi vam se mogao javiti ovaj osjećaj.

Ljubomora je sastavni dio ljudske prirode. Htjeli bismo biti srećni kada se nekome dešavaju lijepe stvari, ali u isto vrijeme želimo da se to i nama desi. Čak možda poželimo i pažnju koju dobijaju. Ljubomora je možda u ljudskoj prirodi, ali to ne znači da je zdrava. Postoji linija koju ne želite da pređete.

Evo načina kako da se borite sa ljubomorom:

1. Udaljite se od situacije


Kada vas spopadne ljubomora, napustite situaciju koja vas je dovela do toga. Ugasite telefon, tablet ili računar i dišite duboko. Što više sjedite i razmišljate o toj situaciji, više dopuštate ljubomori da raste i pretvori vas u čudovište.

Uključite muziku ili porazgovarajte sa partnerom. Iskažite svoja osjećanja. Ako ste ljubomorni, to je prirodno, ne stidite se da priznate sebi ili drugima. Priznavanje ovih osjećanja pomoći će vam da ih lakše prevaziđete. Analizirajte zašto ste ljubomorni...

2. Skrenite fokus sa sebe

Ljubomora može biti prisutna, ali ukoliko je jaka, to je zato što ste previše fokusirani na samog sebe. Lako je biti ljubomoran na uspjehe drugih ljudi kada samo na sebe mislite. Vidite druge kako oni rade nevjerovatne stvari i postajete frustrirani jer se to vama ne dešava.

Nemojte toliko obraćati pažnju na njihov uspjeh, ili porediti to što oni rade sa onim što vi radite. Umjesto toga, fokusirajte se na ono što je vama potrebno da ostvarite uspjeh. Pokušajte pomoći onima koji imaju manje sreće nego vi. Ali ne radite to zbog sebe.

Ako ćete pomagati radi sopstvenog ponosa ili ega, osuđeni ste na propast. Teško je, ali kada se fokusirate na druge i vi ćete takođe doživjeti uspjeh.

3. Budite zahvalni na onome što imate

Jedan prijatelj mi je rekao nešto što mi je otvorilo oči. Pričao je o novom auto koje je njegova žena kupila. Nikada ranije nije čuo za taj auto, ali čim ga je njegova žena počela voziti, pogledao je oko sebe i počeo ga je svuda primjećivati.

Nije da ti automobili nisu nikada bili tu, ali kada ga je kupila njegova supruga, oči su mu se otvorile za ono što ga okružuje. Tako je i sa zahvalnošću u našim životima. Mi ne vidimo sve stvari oko nas na kojima bismo trebali biti zahvalni, dok nam se ne otvore oči.

Svako jutro razmislite o tri stvari na kojima ste zahvalni. Ako ovo uradite, shvatićete koliko zapravo divnih stvari postoji u vašem životu. Ako navedete makar jednu stvar dnevno, vaš stav će se iz ljubomore pretvoriti u zahvalnost! Birajte zahvalnost umjesto ljubomore, i vaš život više nikada neće biti isti.

Na kraju, život se ne svodi samo na vas ili na novac. Svodi se na pomaganje drugima. Ne dozvolite ljubomori da pobjedi!

Izvor Huffington Post, za BUKU prevela Kristina Đurić