<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ban Ki Mun pozvao na hitan prekid vatre

VAŠINGTON

Generalni sekretar Ban Ki Mun pozvao je na hitan prekid vatre u Jemenu, po prvi put od kada je koalicija predvođena Saudijskim Arabijom prije tri nedjelje počela bombardovanje hutskih pobunjenika.

17. april 2015, 12:00

Ban je rekao da je najsiromašnija zemlja Srednjeg istoka već bila u krizi, pre izbijanja sukoba, sa velikim nivoom nesigurnosti u opskrbi hranom, koja je bila veća nego u nasiromašnijim dijelovima Afrike, prenosi Rojters.

Napominjući da su nedavne borbe samo pogoršale te probleme, Ban je u Nacionalnom pres klubu, rekao da je to osnovni razlog, zbog kojeg je pozvao sve strane na prekid vatre.

"Saudijci su me uvjerili da bi to trebalo da se riješi politički i ja pozivam Jemence da u tom procesu dobronamjerno učestvuju. UN su podržale diplomatski proces kao najbolji način da se izvuče iz rata, koji ima zastrašujuće uticaje na stabilnost regiona", kazao je on u govoru, koji je emitovao radio C-SPAN.

Saudijska Arabija je prošlog mjeseca počela bombardovanje hutskih pobunjenika, koji su preuzeli kontrolu glavnog grada Sane u septembru, a poslije izbjeglištva u Adenu, predsjednik Mansour Hadi pobjegao je u Rijad.

Huti i vojne jedinice lojalne bivšem predsjedniku Ali Andulahu Salehu borile su se zajedno na nekoliko frontova milicijskih snaga, lojalnih Hadiju.