<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Niko više neće doći na ljetovanje u Crnu Goru iz ljubavi

Problematična turistička sezona

Prvi gosti iz inozemstva su stigli na crnogorsku obalu protekle sedmice, pripreme za novu ljetnu sezonu su uveliko u toku, cijene usluga će biti niže za 30 posto, ali prema najava turističkih stručnjaka i radnika, ova sezona će biti "problematična", uz značajno manji broj ruskih turista, koji su popunjavali više od polovine smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori.

17. april 2015, 12:00

Iako turisti iz zemalja regiona posljednjih godina sve više odlaze na ljetovanje u Tursku i Grčku,Dragan Purko Ivančević, predsjednik odbora za turizam Privredne komore Crne Gore, ističe da će se crnogorski turistički radnici itekako boriti da turiste iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Kosova i drugih zemalja regije dovedu na ljetovanje u Crnu Goru.

"Crnogorska turistička ponuda se mora boriti za sve goste, za sva tržišta. Tržište regiona je veoma interesantno, ali turistički radnici Crne Gore moraju konačno da shvate da niko više neće doći na ljetovanje u Crnu Goru zato što voli Crnu Goru.

Moramo se za to tržište boriti jedinim mogućim načinom, a to je da za najbolju cijenu obezbijedimo najkvalitetnije ljetovanje i tako pobijedimo našu konkurenciju.

Za tržište regiona se uvijek moramo boriti, ono je jako interesantno i uvijek će imati jaku ulogu u turističkoj ponudi Crne Gore. Za to tržište se moramo boriti cijenom i kvalitetom, a ne nikakvim emocijama i nuđenjem bratskog turizma", kaže Ivančević za AA.

- Fokus turisti iz Zapadne Evrope

Osim tržišta regiona, fokus crnogorskih turističkih uposlenika biće zemlje Zapadne Evrope, kao i države Skandinavije. Turista iz Rusije biće manje nego prethodnih godina.

"Tržišta sa kojih je jedino moguće planirati šestomjesečnu sezonu jesu tržišta Zapadne Evrope, Britanije i Skandinavije. Orijentacija vraćanja turista sa ovih područja je permanentan proces. I ove godine očekujemo veći broj turista sa tih destinacija, ali uz vrlo reduciranu cjenovnu politiku, jer smo cijene spustili za 30 odsto, što nam ne garantuje dobar finansijski rezultat", ističe Ivančević.

Gubljenje ruskog tržišta, koje je u crnogorskim hotelima u srcu sezone, prema riječima Ivančevića popunjavalo između 55 i 60 posto kapaciteta je nenadoknadivo.

"Sezona će biti jako problematična sa svih aspekata, ali mi nemamo alternativu. Mi ćemo se truditi da se vratimo na ta tržišta, ali da bi se vratili, postoje određeni problemi.

Prije svega, mi nemamo dovoljno hotelskih kapaciteta koji bi mogli da pokrenu velike evropske tur-operatore. Avio dostupnost Crne Gore je i dalje veliki problem, a takođe je i problem kvalitet naše destinacije.

Još uvijek je naša destinacija nepripremljena za taj kvalitet koji od nas očekuje zapadnoevropsko tržište", kaže Ivančević.

Prekid fudbalskog meča između Crne Gore i Rusije, na kome je golman reprezentacije Rusije pogođen bakljom u glavu, propraćen je širom svijeta. Iako se u javnosti stvorila ružna slika o Crnoj Gori nakon ovog meča, Ivančević ne očekuje da bi to moglo urušiti turistički imidž Crne Gore.

"Desio se taj nesrećan slučaj, sva sportska javnost zbog toga žali. Mislim da taj događaj neće urušiti turistički imidž Crne Gore. Fudbal se igra na svim kontinentima i svugdje se dešavaju incidenti", ističe Ivančević.

- Zakon o zapošljavanju stranaca nepovoljan za poslodavce

Manje gostiju iz Rusije tokom ove sezone neće biti jedini problem za turističke poslenike u Crnoj Gori. Početkom aprila, na snagu je stupio novi Zakon o zapošljavanju stranaca, koji stimuliše poslodavce da zaposle domaći kadar.

Poslodavci će moći da zaposle stranca samo pod uslovom da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema nezaposlenih lica koja ispunjavju uslove za zasnivanje radnog odnosa na traženim poslovima ili je lice sa evidencije Zavoda odbilo zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima.

Ova odredba već je izazvala negativne reakcije poslodavaca, pretežno iz sfere ugostiteljstva i turizma.

Jedan od razloga za negodovanje je i činjenica da među domaćom radnom snagom nema dovoljno stručnog, iskusnog i kvalitetnog kadra. Stoga su ugostitelji na crnogorskom primorju tradicionalno upošljavali radnike iz susjednih zemalja.

"Zakon je nastao na način da niko iz turizma nije bio uključen u njegovu izradu. Zakon koji je sada donešen je jedna norma koja je pretrčala život. U ovom momentu, crnogorski turistički radnici nisu krivi zašto je školski sistem u Crnoj Gori takav, da ne proizvodi kadrove koji nakon završene škole mogu biti upotrebljivi za obavljanje poslova koji su zanatske prirode, za koje trebaju najveće vještine koje se stiču treningom, koje se uče godinama.

Oni nisu spremni da nadomjeste onaj broj ljudi koji su do sada angažovani iz drugih zemalja. Taj zakon, protiv koga mi nemamo ništa je neprimjenljiv i ne može obezbijediti kvalitet u hotelima, u restoranima, u agencijama, za sve one kadrove koje Crna Gora nema. Možda na biro rada imamo kadrove koji su završili školu, ali su nepripremljeni da u kratkom vremenskom roku preuzmu zadatke za koje su potrebne vještine i znanja koja se stiču godinama u praksi", kazao je Ivančević.