<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Parlament neće ukinuti Dan Republike

BANJALUKA

Narodna skupština RS neće ukidati Dan Republike ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neustavnim, navodi se u Deklaraciji koju je parlament Srpske danas usvojio.

17. april 2015, 12:00

Delaraciju koja je usvojena povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH podržala su 63 poslanika, dok su tri bila protiv.

Narodna skupština smatra da je osporavanje pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH. 

Praznici Srpske utemeljeni su na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda, i odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima. 

Neprihvatljivo je da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike, navodi se u Deklaraciji. 

U dokumentu se ističe da parlament Srpske izražava punu volju i spremnost da iskoristi sva pravna i politička sredstva da bi odbranio legitimni interesi i sačuvao identitet Republike Srpske potvrđen Dejtonskim sporazumom. 

"Narodna skupština poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama u BiH i svih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj da štite interese Srpske i njenih građana i očuvanja ustavnog poretka, utvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom, ističe se u Deklaraciji.

Reagovanje ide u pogrešnom smjeru  

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović smatra da je reagovanje Narodne skupštine Republike Srpske na mogućnost da Ustavni sud BiH eventualno donese odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neustavnim - krenulo u pogrešnom smjeru.  

Prema njegovom mišljenju, to ne bi trebalo nikoga da vrijeđa i taj dan moraju da prepoznaju kao svoj svi koji žive u Republici Srpskoj.