<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

OHR o Deklaraciji NSRS: Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) oglasio se saopštenjem u kojem kritikuje Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS kojom su odbacili odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS.

18. april 2015, 12:00

 "OHR i druge članice međunarodne zajednice iznijele su jasan stav o deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske, koja dovodi u pitanje posvećenost vlasti RS provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i vladavini prava u BiH. Odluke Ustavnog suda BiH su 'konačne i obvezujuće' - u skladu sa Daytonskim Mirovnim sporazumom, i to nijedna deklaracija ne može promijeniti. Institucije na svim nivoima imaju jasnu dužnost da poštuju i provode odluke Ustavnog suda, te tako ispune svoje obaveze iz Mirovnog sporazuma", saopšteno je iz OHR.

Podsjetimo, Narodna skupština RS usvojila je Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS sa 63 glasa "za" i tri "protiv", te odbacila odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS - 9. januaru koji je proglašen neustavnim.