<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Malešević: Nikada ne zaboraviti Jasenovac, danas obilježavanje 70 godina od proboja logoraša

U Kozarskoj Dubici je održana memorijalna akademija "Smrtimice životom" povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

19. april 2015, 12:00

 Akademiji je prisustvovao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je rekao da tradiconalna memorijalna akademija, uoči parastosa i pomena u Donjoj Gradini, ove godine ima dodatni značaj zbog obilježavanja 70 godina od proboja logoraša iz logora Jasenovac i Donje Gradine.

"Ovo je priika da se prisjetimo svih žrtava genocida i na neki način prenesemo istinu i sjećanje na buduće generacije da se takav zločin koji je počinjen nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom nikada ne zaboravi", rekao je Malešević novinarima.

On je podsjetio da su u logoru Jasenovac ljudi ubijeni na najsvirepiji način, a da žrtve i danas počivaju u Donjoj Gradini, koja je 1941. godine bila srpsko pravoslavno selo, koje je ušlo u sastav NDH.

"Donja Gradina je zbog svog položaja na obalama Une i Save bila idealno mjesto za masovna ubijanja u NDH", rekao je Malešević.

U Donjoj Gradini danas će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Obilježavnjue 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Јasenovcu prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić i mnogi zvaničnici Srpske i Srbije,javlja RTRS

Ceremonija obilježavanja počinje polaganjem vijenaca, nakon čega slijedi pomen žrtvama, obraćanje zvaničnika i Memorijalna akademija, kojom će ova ceremonija biti završena.