<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protesti u Austriji i Belgiji zbog potpisivanja trgovinskog sporazuma EU i SAD-a

Na hiljade građana Belgije protestovalo je povodom Transatlantskog trgovinskog partnerstva koji predstavlja sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU-a, čiji se dio odnosi na genetski modificirane proizvode. Proteste je organizirala nevladina organizacija Hart Boven Hard - Tout Autre Chose

19. april 2015, 12:00

 Demonstranti su nosili transparente sa ispisanim sloganima poput “STOP TTIT” (Zaustavite TTIT), “NE, TTIT-u” , “Za koga je ova trgovina”, kao i “I životinje imaju prava”.

Na protestima su kritizirani Sveobuhvatan ekonomski i trgovinski sporazum (CETA), koji bi trebao biti potpisan između SAD-a i EU, ali i belgijska poljoprivredna politika.

Podršku demonstrantima pružili su i poljoprivrednici, koji su došli traktorima. Demonstranti smatraju da će ovaj sporazum biti od koristi samo velikim kompanijama, dok će mali privrednici biti ugroženi te će doći do zatvaranja mnogih radnih mjesta.

- Hiljade demonstranata i u Beču -

Istim povodom i u glavnom gradu Austrije Beču okupilo se nekoliko hiljada demonstranata kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom Sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU. 

Brojni građani okupili su se na jednom od bečkih trgova po imenu Museumquartier, a nosili su transparente na kojima su bile poruke poput "Zaustavite TTIT". Tokom okupljanja pokrenuta je i peticija za zaustavljenje pregovora o sporazumu sa SAD-om i Kanadom. 

Demonstranti u Beču zahtijevali su obustavljanje Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma (CETA), poboljšanje uvjeta za poljoprivrednike, kao i zakonsku regulativu koja se odnosi na genetski modificirane proizvode (GDO).

Pojedini poljoprivrednici na današnje okupljanje stigli su traktorima. Protest u Beču okončan je bez incidenata.