<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Erdogan izrazio spremnost na formiranje komisije koja bi istražila događaje iz 1915.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u vezi sa događajima iz 1915. godine izjavio kako bi politiziranje tog pitanja najviše štete nanijelo samim Armenima, izrazivši spremnost da se formira zajednička komisija koja bi istražila događaje s početka 20-og stoljeća

19. april 2015, 12:00

 Odavde poručujem Armencima, ako ovo pitanje razmatramo van istorijskih okvira i ispolitiziramo, to bi najviše štetilo Armenima. Vrlo dobro znamo da cilj onih koji su donijeli ovakve odluke i koji su davali razne izjave o tome, nije da zaštite pravdu i prava Armena”, rekao je Erdogan.

Evropski parlament je ove sedmice usvojio rezoluciju u kojoj je događaje iz 1915. godine okarakterisao "genocidom".

Turski predsjednik Erdogan u današnjem obraćanju podsjetio je kako u Turskoj živi oko 40 hiljada Armena.

“Osim toga, u Turskoj smo ugostili i Armene koji su izbjegli iz Armenije. Jesmo li im nanijeli nepravdu? Zar ih nismo ugostili? Kako možete onda davati takve izjave”, kazao je Erdogan.

On je također izrazio spremnost da se formira zajednička komisija koja bi istražila događaje iz 1915. godine.

“Donesite dokumente o tome, i da osnujemo zajedničku komisiju. Neka sjednu i neka istraže sve aspekte tog pitanja”, istakao je Erdogan napominjuću da su “vrata Turske za Armeniju i dalje otvorena”.