<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada RS otplaćuje kredite za studentske domove

Blokade Univerziteta u Istočnom Sarajevu neće biti. Vlada RS preuzima otplatu kredita za paljanske domove, iako je glavni revizor konstatovao da se Univerzitet zadužio nezakonito, odnosno bez odobrenja Vlade. Novi rektor se ograđuje od djelovanja svog prethodnika i napominje da Univerzitet nije bio u mogućnosti da otplaćuje 142 hiljade maraka mjesečno.

19. april 2015, 12:00

 “Prema onome što sam ja dobio iz Ministarstva prosvjete, Vlada preuzima dug za cijelu godinu otplate kredita, ići će isplata prve tri rate, zatim svaki mjesec redovno kako budu dospjevale rate sredstva će biti uplaćivana i prebacivana na račun banke“, izjavio je Radislav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tri zaostale rate od 426 hiljada maraka već su trebale biti isplaćene, ali se čeka povratak ministra finansija Zorana Tegeltije iz Vašingtona. Predstavnici studenata pozdravljaju odluku Vlade ali strahuju da bi to moglo dovesti i do povećanja cijene školarine.

“Da ni u kom slučaju ne dođe do povećanja cijene školarine, ispita i svih drugih obaveza koje studenti plaćaju prema fakultetima. Ako uzmemo u obzir ukupnu situaciju u državi, studentski standard, to je nezahvalno  i neozbiljno i mislim da se to niko neće usuditi“, rekao je Aleksandar Glavaš, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kako ATV saznaje, počelo je prikupljanje dokumentacije za opremanje paljanskog doma, ali i domova u Foči. Studenti najavljuju da će ujedinjenim snagama djelovati i kada je u pitanju opremanje Četvrtog paviljona u Banjaluci.