<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Istina, pravda i traganje za nestalim osobama

Na okruglom stolu, kojeg je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizovala prošle sedmice u Banjaluci, govorilo se o različitim načinima održavanja javne i političke podrške naporima da se pronađu osobe koje se još uvijek smatraju nestalima u sukobu, kao i o prikladnim načinima sjećanja na nestale i umrle.

20. april 2015, 12:00

 Niko ne osporava pravo građana da zahtijevaju istinu o sudbini njihovih bližnjih; niko ne umanjuje ozbiljnost bolne neizvjesnosti u kojoj hiljade porodica žive već godinama.

Ipak, čuju se glasovi koji smatraju da kopanje po prošlosti – doslovno i figurativno – predstavlja uznemiravanje sadašnjosti, izaziva nove tenzije između različitih zajednica i koči dugotrajni proces poratnog pomirenja. 

Na okruglom stolu je pružena snažna i uvjerljiva podrška drugačijem pogledu na to pitanje. Radi se o pogledu koji je zabilježen i podržan na okruglim stolovima koje je ICMP u martu ove godine organizovao u Tuzli, Mostaru i Sarajevu.

Društvo u kome svi naši građani mogu živjeti zajedno u miru i sigurnosti može se izgraditi samo na istini. A, traganje za nestalima predstavlja traganje za istinom; predstavlja nastojanje da se otkrije istina o tome šta se dogodilo našim sugrađanima.

Spoznaja istine je protuotrov za sumnju, predrasude i naučenu zajedljivost; ona je protuotrov za sve ono što predstavlja prepreku na putu ka pomirenju – strah, neznanje i političke manipulacije.

Svih 8.000 građana za kojima još uvijek tragamo i 8.000 porodica koje su razorene njihovim nestankom imaju pravo na pravdu. Porodice imaju pravo zahtijevati od vlasti poduzimanje svih mogućih koraka ka otkrivanju istine o sudbini njihovih bližnjih i privođenju odgovornih pred lice pravde.

To je pravo svakog građanina. To je ono po čemu se razlikuju društvo koje počiva na zakonima i društvo koje živi u bezakonju.

Za vrijeme sukoba, građani su bili žrtve okrutnosti i nepravde. Postojala su nezakonita mjesta zatvaranja, događala su se silovanja i ubistva. To su zločini, a oni koji su ih počinili su zločinci. Zločinci moraju biti uhapšeni i mora im se suditi, jer je to temelj zaštite koji država garantuje svakom građaninu. 

U Bosni i Hercegovini je tokom proteklih dvadeset godina pronađeno i identifikovano 23.000 naših sugrađana. Detaljnu priču o tom procesu možete pronaći u Uvidu u stanje u BiH (http://bit.ly/1LO06Fj) koji je ICMP objavio u decembru.

Istina i pravda su ključ oporavka zemlje i nastojanja da se krene naprijed.