<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najavljeno u februaru: Gugl od sutra kreće sa velikom promjenom!

Ova promjena bi mogla uništiti milione malih privrednika.

20. april 2015, 12:00

Gugl od sutra, 21.aprila pokreće ključni apdejt svog pretraživačkog algoritma a prema kojem se rangiraju stranice kada neko pristupa preko mobilnog telefona ili tableta.

Kako prenosi Biznis insajder, ova promjena bi mogla uništiti milione malih priivrednika.

Evo o čemu se radi.

Naime, novi Guglov algoritam će davati prednost onim vebsajtovima koji su prijateljski nastrojeni prema mobilnim platformama, dakle onima koji npr. koriste velika slova, imaju jednostavne linkove i koji prilagođavaju svoj izgled prema bilo kojem ekranu sa kojeg se pristupa.

Takve vebsajtove će Gugl rangirati na bolje pozicije u svom pretraživaču.

Kako je saopšteno, oko 60% onlajn prometa dolazi sa mobilnih uređaja i Gugl želi da korisnici uživaju u ovakvom pretraživanju.

Gugl je ove promjene najavio još u februaru kako bi se web dizajneri mogli pripremiti na ove nove činjenice a da vebsajtovi ne bi nestajali iz pretraživača.

Međutim ovo će napraviti pravu pometnju među korisnicima, piše Biznis insajder.

21. april je stoga nazvan "Mobilgedon", jer bi ova promjena mogla biti apokaliptična za milione vebstranica.

"21. aprila će mali preduzetnici biti zaista iznenađeni rapidnim padom posjete njihovih vebstranica. To će uticati na milione vebsajtove" rekao je Itai Sudan, izvršni direktor kompanije za izradu vebstranica Duda.

Za BUKU preveo Elvir Padalović